Siber, “Uluslararası Çok Taraflılık (Multilateralism)” konulu panelde konuşma yaptı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

Siber, “Uluslararası Çok Taraflılık (Multilateralism)” konulu panelde konuşma yaptı



[ad_1]

 

Meclis Eski Başkanı Dr. Sibel Siber, 6 ülkenin eski cumhurbaşkanları ve başbakanlarının online katılımıyla gerçekleşen “Uluslararası Çok Taraflılık (Multilateralism)” konulu panelde konuşma yaptı.

Siber yaptığı yazılı açıklamada, IIMUN (India’s International Movement to Unite Nations) tarafından organize edilen panele, KKTC’nin ilk kadın başbakanı sıfatıyla davet edildiğini kaydetti.

Paneld İrlanda eski Başbakanı Bertie Ahern, RomanyaeEski Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu, Hırvatistan eski Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic, Karadağ eski Başbakanı Dr. Igor Luksic ve Gine Bissau eski Başbakan Rui Duarte de Barros konuşma yaptı.

Panelde, “Uluslararası Çok Taraflılık” ilkesi ve uluslararası organizasyonların pandemi döneminde ne derecede başarılı olduğu tartışıldı. Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği gibi uluslararası dayanışmayı ve iş birliğini hedefleyen organizasyonların, Covid-19 Pandemi dönemindeki yetersizliği vurgulandı.

Siber, Kıbrıslı Türklere uygulanan haksız izolasyonu eleştirerek başladığı konuşmasında, uluslararası organizasyonların faaliyetlerinin genel olarak hayal kırıklığı yarattığını, bunun pandemi döneminde daha net görüldüğünü kaydetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, pandemiyi başladıktan ancak 3 ay sonra gündemine alabildiğini, gerek pandemi ile mücadelede, gerekse aşıların dağıtımında adil davranılmadığını vurgulayan Siber, uluslararası örgütlere üye ve iş birliğini savunan bazı güçlü ülkelerin, ‘çok taraflılık’ ilkesi yerine kendi önceliklerini ön planda tuttuğunun zaten bilindiğini, ama bu durumun Covid-19 pandemisi ile  iyice gün yüzüne çıktığını belirtti.

Özellikle gelişmiş ve zengin bazı ülkelerin ne kadar bencil davranabileceğinin bu dönemde bir kez daha görüldüğünü söyledi.

Siber, aşı dağıtımında adil davranılmadığını Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü’nün de itiraf ettiğini anlattı ve adil ve eşit aşı dağıtımını sağlamak için kurulan COVAX inisiyatifinin de başarısız olduğunu ve fakir ülkelere aşı gönderilemediğini söyledi.

Siber, kalıcı barış ve daha yaşanabilir bir dünya için “çok taraflılık” ilkesinin önemine ve bunun için samimi iş birliğine vurgu yaptı; bunun gerçek anlamda uygulanabilmesi için özellikle tüm dünyadaki gençlerin sorumluluğunun büyük olduğunu vurguladı.

IIMUN tarafından organize edilen ve daha önce BM Genel Sekreterleri Antonio Guterres ve Ban Ki-Moon’un konuşmacı olarak yer aldığı dünyanın en büyük gençlik organizasyonuna, bu yıl konuşmacı olarak Dr. Sibel Siber davet edilmişti.

Hindistan’da gerçekleşecek olan ve pandemi nedeniyle ertelenmek zorunda kalınan bu organizasyona, her yıl 20 ülkeden 10 milyona yakın gencin katıldığı belirtildi.



[ad_2]