Şentop: Bölgedeki gerginlik Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlar yüzünden başladı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Türkiye

Şentop: Bölgedeki gerginlik Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlar yüzünden başladı

[ad_1]

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların tek taraflı adımları yüzünden başlamış bir gerginliğin, yine onların uzlaşmaz tavrı nedeniyle çözüme kavuşturulamadığını vurguladı.

 

“Deniz yetki alanlarına ilişkin bu anlaşmazlığın sebebi Yunanistan’ın maksimalist ve gayri hukuki yaklaşımıdır. Türkiye’nin adil bir çözüm için attığı tüm iyi niyetli adımlar, ön koşulsuz diyalog ve görüşme çağrıları yıllardır yanıtsız kalıyor. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın teklifiyle bölgede ikili müzakereleri ve çok taraflı diyaloğu teşvik edecek bir Doğu Akdeniz Konferansı için Avrupa Birliği tarafıyla temaslarımız sürüyor” diyen Şentop, Türkiye’nin çözüm yanlısı bu tavrı karşısında Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların, ilgili ilgisiz üçüncü tarafları meseleye müdahil etme çabasında olduğunu söyledi.

Şentop, Doğu Akdeniz’deki en uzun kıyıya sahip ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek, uluslararası hukuka uygun ve adil bir biçimde Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin meşru haklarını koruyacak her türlü iş birliği, diyalog ve çözüm önerisine ilke olarak açık olduklarını kaydetti.

 

 



[ad_2]