Saner: Bir 50 yıl daha beklemek kabul edilebilir değil

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

Başbakan Ersan Saner, Kıbrıs konusunda bir 50 yıl daha beklemenin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Meclis Genel Kurulu’nda muhalefet milletvekillerinin görüş ve eleştirileri üzerine konuşan Başbakan Saner, geçiş kapılarının açılmasıyla ilgili en büyük sıkıntının Güney Kıbrıs’taki vaka sayıları olduğunu, ancak Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin kararına göre hareket edeceklerini kaydetti

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı güncel konuşmada, parti olarak kapsamlı çözüm müzakerelerinden önce Kıbrıs’ta her iki halkın işbirliği yapmasını önemli gördüklerine dikkat çekerek, güven yaratıcı işbirliği adımlarının atılması için geç kalınmaması ve bu adımların kapsamlı çözüme endekslenmemesi gerektiğini ifade etti.

Özersay, ülke ekonomisine katkıda bulunması amacıyla sınır kapılarının PCR testi olması şartıyla günübirlik, 12 saatliğine geçişlere açılması gerektiğini de belirterek, “İki taraf, Cenevre zirvesine gitmeden pandemi öncesi dönemdeki gibi geçiş kapılarının kısıtlama olmadan açılması gerektiği konusunda birbirlerine karşılıklı güvence vermelidir” dedi.

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit de Cenevre görüşmelerine çok kısa süre kaldığını ifade ederek, Cenevre’ye “iş ola gidiliyor” gibi bir izlenimleri olduğunu ve “egemen eşitlik, iki devletli çözüm”den bahsedilerek sürecin başlamadan bitirileceği endişesine kapıldıklarını belirtti.

İki bölgeli, iki toplumlu tek ortak egemenliği içeren siyasi eşitlik temelinde federal bir çözümü sonuna kadar savunmaya devam edeceklerini kaydeden Özyiğit, halkı çözüm istencini bir kez daha haykıracakları yürüyüşe katılmaya davet etti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Birleşmiş Milletler üst düzey yetkilisi Jane Holl Lute ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada yer verdiği “50 seneden sonra ilk kez yeni bir şey söylemeye gidiyoruz” ifadesine değinerek, “eski bir tezin yeni bir şey olarak adlandırıldığı” iddiasında bulundu.

Kıbrıs Türk tarafının, Cenevre görüşmeleri bittikten sonra Avrupa Birliği işbirliği mekanizmalarının da çökeceği bir noktaya çekileceğini savunan Erhürman, Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesini ortadan kaldıran tavrın izolasyonların kaldırılması mücadelesine de zarar vereceğini belirtti.

Eleştiriler üzerine kürsüye çıkan Başbakan Ersan Saner ise geçiş kapılarının açılmasıyla ilgili en büyük sıkıntının Güney Kıbrıs’taki vaka sayıları olduğunu, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin kararına göre hareket edeceklerini belirtti.

Kıbrıs konusunda kapsamlı çözüm konusunun dile getirildiğine işaret eden Saner, altı ana başlıktaki bugüne kadar hiçbir ilerleme sağlanmadığını

[ad_2]

Saner: Bir 50 yıl daha beklemek kabul edilebilir değil