Sanatçı Hikmet Uluçam, bitkilerle serüvenini BRT’ye anlattı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

 

 

Sanatçı Hikmet Uluçam yetiştirdiği çeşit çeşit çiçekler, ağaçlar , bitkiler ve kaktüslerle bahçesini adeta bir cennete çevirdi.

Kıbrıs’a özgü endemik türler yanında dünyanın dört bir yanından gelen çeşit çeşit çiçeklere bitkilere kaktüslere ev sahipliği yapan, ilkbaharda , nefes kesici renkler, kokularla baş döndüren bahçeyi peyzaj sergisi ile vatandaşlar açan Uluçam, bu sergiyi , her yıl farklı bir sanat türünden üretimleriyle birleştiriyor.

 

Hikmet Uluçam’ın , ‘ 7. Cyclamen + Peyzaj ve Seramik Sergisi’ bu yıl, 19 Mart- 10 Nisan tarihleri arasında yer alacak.

Sanatçı Hikmet Uluçam, muhteşem bahçesinin nasıl hayat bulduğunu bir kez daha BRT ile paylaştı.

1985’ten beri yaşamını sürdürdüğü ev ve sanat galerisinin de yer aldığı bahçede, yolculuğuna kaktüs koleksiyonuyla başlayan Uluçam , daha sonra tavşan kulakları siklamenler, dağ laleleri , arpa çiçekleri , medoş laleleri, frezyalar, keten çiçekleri, papatyalar ,orkideler, yabani şebboy ve dildamaklar gibi türlerde çiçekleri çoğaltarak inanılmaz bir bahçe yarattı.

 

Türkleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan çiçek ve bitkileri çoğaltmak için uğraş veren Hikmet Uluçam, Kıbrıs endemiği olan Medoş laleleri,Kuzey Kıbrıs endemiği olan Saint Hillarion Adaçayları, Saint Hillarion lahanası , Lapta’ya özgü sarı dağ lalelerini de çoğaltmış.

 

Tohumlarından yetiştirdiği medoş lalelerinin sayısının geçen yıl 8 bin olduğunu , bu yıl bu sayının 10 bini aşacağını söyleyen Uluçam, medoş lalesi tohumlarının , Kanser Hastalarına Yardım Derneği yararına satışını n yapıldığını belirtti.

Ülkede bulunan 32 yabani orkide türünün 16sına bahçesinin ev sahipliği yaptığını kaydeden Uluçam, türleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan pembe gelincikleri de çoğaltmaya başladığını anlattı.Uluçam,bahçesinde, aromalı otlara da yer vermiş.

Kuzey Kıbrıs’ta bulunan ve Güney’de görülmeyen 19 endemik olduğunu ifade eden Uluçam, bunlar arasında yer alan Saint Hillarion Adaçayı, Saint Hillarion lahanası,sedum lambusa ve rozariyo sukulentlerini bahçesinde yetiştirdiğini ifade ediyor.

Peyzaj düzenlemesi işiyle de uğraştığını anlatarak, peyzajda ülke iklimine uygun , dayanıklı , az su isteyen bitkiler ya da endemiklerin tercih edilmesinin daha uygun olacağını vurgulayan Uluçam, son dönemlerde özellikle kaktüs bahçelerine ilginin arttığını dile getiriyor.

Hikmet Uluçam, kaktüs yetiştiriciliğine 40 yıl önce başladığını ve dünyanın dört bir yanından getirdiği tohumlarla, türleri çoğalttığını anlattı.

Uluçam, bugün bahçesinde 500 farklı türde 8-10 bin kaktüs bitkisi bulunduğunu kaydetti. BRT

[ad_2]

Sanatçı Hikmet Uluçam, bitkilerle serüvenini BRT’ye anlattı