Şampiyon Melekler için anma programı gerçekleştirildi – DT Kıbrıs Haber

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Gazimağusa Kabristanlığı Şampiyon Melekler Şehitliği’ndeki anma töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda da anma programı düzenlendi.

Etkinlik Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından video gösterimi gerçekleştirildi.

‘Meleklerin Şehri’ isimli şiirin okunmasının ardından anma etkinliğinde konuşmalara geçildi.

İlk konuşmayı yapan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, 6 Şubat 2023’ten bu güne kadar yüreklerinde sakladıkları ‘canları’ için birlikte hareket ettiklerini vurguladı.Karakaya, “Şampiyon Meleklerimiz iyi ki hayatlarımıza dokundular ve küçücük yaşamlarında bizlere büyük dersler verdiler” dedi.Çocukların artık aramızda olmamasına neden olan vicdansız, sorumsuz katillerin açgözlülükle bilerek ve isteyerek çocukları öldürüldüklerini söyleyen Karakaya, bunun İsias Oteli yaratan katillerin suçu olduğunu ve adalet mücadelesinin süreceğini belirtti.

Ortak mücadele kendilerine destek veren herkese teşekkür eden Karakaya, gelecek nesillere kalıcı eserler bırakmak için çalışacaklarını, suçluların hak ettikleri olası kast ile yargılanmaları için durmaksızın mücadele edeceklerini kaydetti.

Törende konuşan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da aynı günde denk gelmiş iki ayrı depremin asrın değil asırların felaketi olduğunu belirtti.

Depremde hayatını kaybeden canların içerisinde şampiyon meleklerin de olduğunu söyleyen Feyzioğlu, “Toplarını biz almıştık. Hediye etmiştik. Hediye ederken kupa bekliyoruz demiştik. Söz vermişlerdi kupayı getirmeye. Tabutlarını taşıdık” dedi.

Depremde yitirilen canları bina diye tabutlara yerleştirmiş olan ve bunu da para hırsı ile yapmış olan katillerden Türk adaleti eliyle hesap sormanın herkesin boynunun borcu olduğunu da söyleyen Feyzioğlu acı sırasında birlikte olan Türk milletinin adalet arayışında da birlikte olacağını vurguladı.

Feyzioğlu “Adalet eksiksiz sağlanacak ki bir daha hiç kimse ihmal kelimesi ile izahı mümkün olmayan bu hareketlere bu suçlara meyil etmeyecek. Bunu da başaracağımıza eminin. Canlarımızın ve meleklerimizin adını sonsuza kadar yaşatacağız. Acınız acımızdır. Mekanları cennet olsun” diye konuştu.

Başbakan Ünal Üstel de, 6 Şubat depreminin üzerinden tam bir yıl geçtiğini ifade ederek, bu süreçte acıların hiç dinmediğini vurguladı.

Üstel, “59 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği depremde biz de 49 canımızı kaybettik, şampiyon meleklerimiz, çocuklarımız, dostlarımız, arkadaşlarımızı kaybettik. Acımız geçmedi çünkü acılarla dolu bu bölgede, savaşlarda bile bu kadar can kaybetmedik” dedi.Acıları bir nebze dindirmek için adalet arayışının devam ettiğine vurgu yapan Başbakan Üstel, Bu depremde gerekli tedbirler alınmazsa, felaket yaşanacağını, 6 şubat tarihinin bir ders olarak varlığını sürdüreceğini kaydetti.İSİAS otel davası için ortak mücadeye devam edeceklerinin altını da çizen Üstel “Doğal afetler hayatın bir gerçeğidir, ne var ki doğal afetleri felaketi çeviren insanların yaptığı yaşamsal hatalardır. O yüzden kim olduklarına, ne olduklarına bakmaksızın, o günü felakete çevierenler cezalandırılmalıdı. Biz adalet mücadelemizii bu anlayışla sürdüreceğiz ifadelerini kullandı.

Üstel, “ isias davası, Kze Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan herkesin ortak davasıdır. biz adaletin tecelli edeceğine güveniyopruz. ama hukuki açıdan süreci takip etmeye devam ediyoruz. 26 nisan’da yeni duruşma var. Yine orada olacağız adil bir davanın ardından sorumlu olan herkesin hak ettiği cezayı alması için sürekli takip etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.,

Başbakanlıkta kurdukları deprem komitesinin hiç ara vermeden çalışmalara devam ettiğini de ifade eden Başbakan Üstel, Sivil Toplum örgütleri, bilim insanları ve uzmanların ülkeyi depreme karşı hazır hale getirmek için canla başla çalıştığını kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de 6 Şubat depreminin hem Türkiye hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne çok büyük bir acı yaşattığını söyledi…

Töre, “Bu acı genelde Türkiye ve KKTC’ye ama özelde Gazimağusa’ya büyük acı bıraktı. Devlet olarak görevimiz hem bu acıdan dersler çıkararak kayıplarımızı unutmamak, unutturmamak hem de depreme dayanıklı binalar yapılmasını sağlamak; var olan binaları ise devreme dayanıklı hale getirmektir. İsias depreme dayanıklı olsaydı bu kadar büyük bir acı olmayacaktı. İsias Otel civarında sağlam binalar olmasına rağmen İsias Otel yıkılmıştır. Buna izin verenler elbette suç işlemişlerdir ve adaletin tecelli etmesi gerekir” dedi.

Zorlu Töre, kaybedilen canların geri gelmeyeceğini ama yaşanan acıların biraz olsun hafifletilmesi adına Türkiye’deki hükümetin de gayretleri olduğunu anlatarak, KKTC devleti ve hükümetinin de aynı gayret içerisinde olduğunu söyledi.

Töre konuşmasının sonunda, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaslı ailelere ise sabır diledi.

Daha sonra Ali Karasel’in annesi Şengül Karasel, duygularını paylaşmak üzere hazırladığı şiiri okudu.

Son konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’de 53 binden fazla kişinin ölümüne neden olan depremin büyük bir acıya neden olduğunu ifade ederek, son bir yılda büyük acılar yaşandığını belirtti.

Ailelerin mücadelesini takdirle takip ettiklerini, böyle bir acının milli mücadele yıllarından bu yana yaşanmadığını anımsatan Tatar, “Asrın değil bin yılda bir olan bu felakette, İsias binasında hayatını kaybedenlerin sesi olduk” dedi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren, uçuş izni olmayan bir yere ulaşmak için, Büyükelçi Metin Feyzioğlu ve ailelerle birlikte mücadele verdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı, Şampiyon Meleklerin unutulmayacaklarını belirtti.

Tatar, tüm Kıbrıs Türk halkının bu büyük acıyı birlikte yaşadığını kaydederek, kendisini ziyaret eden Holquin’e de bu büyük acı ve izolasyonlar, ambargolar altında mücadele eden Şampiyon Melekler’ianlattığını söyledi.Dünyanın kısıtladığı sporcu çocukların depremde hayatlarını kaybettiğini, ancak bir umutla onları kurtarmak için mücadele verdiklerini ifade eden Tatar, 6 Şubat 2023 günü yaşananları ve hukuki mücadele sürecini anımsattı.Tatar, tüm kayıplara rahmet, ailelere sabır, Türk milletine de başsağlığı diledi.

Konuşmaların ardından programda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Dinletisi gerçekleştirildi.

Salondaki etkinliğin tamamlanmasının ardından Rauf Raif Denktaş Kongre ve Kültür Sarayı’nın önünden Şampiyon Melekler için sürdürülen adalet mücadelesinin sembolü olarak balonlar gökyüzüne bırakıldı.

Şampiyon Melekler için anma programı gerçekleştirildi – DT Kıbrıs Haber

Yorumlar kapalı.