“Sağlık Deposu Kestane, Erzincan’ı Sarmaya Devam Ediyor!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

“Sağlık Deposu Kestane, Erzincan’ı Sarmaya D… “Erzincan’da Soğuk Hava İle Birlikte Kestane Ocakları Yanıyor! Kışın Vazgeçilmezi Kestane, Sağlık Deposu Olarak Biliniyor. Beslenme Uzmanı: Kestane, Kansere Karşı Koruyucu ve Kolesterolü Düşürücü. Ancak, Günlük Tüketimde Kontrol Şart!”

Erzincan’da soğuk havaların etkisiyle birlikte kış mevsimi, geleneksel kestanecilerin ocaklarını alevlendirdiği bir şölene dönüşüyor. Cadde ve sokaklarda yerlerini alan kestaneciler, vatandaşlara sıcacık kestane keyfi sunuyor. Beslenme uzmanlarına göre, kışın vazgeçilmezi kestane notuyla sağlık deposu olarak bilinen bu lezzet, özellikle kansere karşı koruyucu etkisi ve kolesterolü düşürücü özelliğiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, günlük tüketimde kontrollü olunması gerektiğini vurguluyor. Erzincanlılar, kestanenin nostaljik atmosferinde, soğuk günlerin sıcak lezzetini doyasıya yaşıyor.

ERZİNCAN’DA KESTANECİLER KIŞ MEVSİMİNDE SATIŞLARINI SÜRDÜRÜYOR

ERZİNCAN – Erzincan’da soğuk havaların etkisiyle kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kestaneciler, ocaklarını yakarak kestane satışlarına başladı. Cadde ve sokak kenarlarında yerlerini alan kestaneciler, vatandaşlara soğuk günlerin vazgeçilmezi olan kestaneleri sunuyor. 

NOSTALJİ HAVASINDA KESTANE TÜKETİMİ

Erzincan’da yıllardır geleneksel hale gelen kestane tüketimi, özellikle akşam saatlerinde artıyor. Kestane satıcıları, genellikle ikindi sonrası satışların yoğunlaştığını belirterek, “Gündüzleri satış pek fazla olmaz. Ocaklarımız ikindiden sonra yanmaya başlar. Kış günlerinin yaklaşmasıyla birlikte tezgâhlarımızı açıyoruz” diyor.

KESTANE: KIŞIN VAZGEÇİLMEZİ VE ŞİFA DEPOSU

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Özkan, kestanenin soğuk havalarda sevilen bir yiyecek olduğunu ve aynı zamanda bir şifa deposu olduğunu vurguluyor. Kestanenin kansere karşı koruyucu etkisi bulunduğunu ifade eden Özkan, ayrıca kan basıncını düzenleyerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik taşıdığını belirtiyor. Kestanenin içeriğinde bulunan çeşitli minerallerle diş sağlığı, kemikler ve kan dolaşımı için faydalı olduğunu söylüyor.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜP, KANSERE KARŞI KORUYOR

Özkan, kestanenin kolesterolü düşürdüğünü ve demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko ve potasyum gibi mineraller bakımından zengin olduğunu belirterek, “Flavanoidlerden zengin olan kestane, iyi bir antioksidan olup bizi serbest radikallerin olumsuz etkilerinden koruyarak kansere karşı koruma sağlamaktadır” diyor.

DİYETE ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Dyt. Sena Özkan, kestane tüketimine dikkat çekerek, kilo kontrolü sağlamak adına günde 5 adetten fazla tüketilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Kestanenin nişasta içermesi nedeniyle şeker hastalarının dikkatli olması gerektiğini belirten Özkan, özel bir diyette kontrollü tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

EN SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMİ: HAŞLAMA

Kestanenin en sağlıklı pişirme yönteminin haşlama olduğunu belirten Özkan, bu yöntemin nem oranını arttırarak kalori değerini düşürdüğünü ifade ediyor. Ancak miktar kontrolünün önemli olduğunu belirterek, fazla tüketimin kilo kontrolü açısından risk oluşturabileceğini söylüyor.

FIYATLARDAKI ARTIŞ

Geçen yıl 100 gramı 20 lira olan kestanenin bu sene 40 liradan satıldığını belirten kestaneciler, fiyat artışının nedenlerini açıklamıyor ancak talep görmeye devam ettiğini ifade ediyorlar.

“”Sağlık Deposu Kestane, Erzincan’ı Sarmaya Devam Ediyor!”” haberi, 23 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 24 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan “Sağlık Deposu Kestane, Erzincan’ı Sarmaya Devam Ediyor!” haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. “Sağlık Deposu Kestane, Erzincan’ı Sarmaya Devam Ediyor!” 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 24 Ocak 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

“Sağlık Deposu Kestane, Erzincan’ı Sarmaya Devam Ediyor!”

Yorumlar kapalı.