Şafak: Yunanistan ABD’nin dış politik emellerine alet olmakta – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Şafak: Yunanistan ABD’nin dış politik emellerine alet olmakta

 

 

 

 

Akademisyen Erdi Şafak,  Yunanistan’ın Ege’de başlattığı gerilimin, Türkiye olan ilişkilere yansımalarını değerlendirdi.

 

BRT’de katıldığı GündemArtı programında küresel politikada yaşanan gelişmelere ilişkin analizlerde bulunan Şafak, Yunanistan’ın yıllardır Ege’de Türkiye ile arasında gerginlik yaratan politikalar izlediğine işaret ederek, özellikle hava sahası konusunda iki ülkenin savaşın eşiğine geldiği zamanlar olduğunu hatırlattı.

 

Yunanistan’ın Ege’deki adaları silahlandırma girişiminin son derece önemli bir durum olduğunu ifade eden Şafak, bunu Türkiye’ye karşı kışkırtıcı bir davranış olarak niteledi.

 

Erdi Şafak, son bir kaç yıldır Yunanistan’ın Doğu Akdeniz ve Ege’de çok kötü bir gidişat sergilediğine işaret ederek, “Türkiye’nin gerçekten göz ardı edilemeyecek bir gücü, önemi söz konusu. East Med projesinin iptal edilmesi, Türkiye ile Libya’nın imzalamış olduğu anlaşma, İsrail ile Türkiye’nin ilişkilerinin normalleşmesi, Türkiye-Mısır görüşmelerinin başlaması, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de daha aktif bir politika sergilemesi ile Yunanistan köşeye sıkışmış bir durumda” dedi.

 

“Amerika Birleşik Devletleri’nin verdiği gazla Yunanistan’ın şımarıklaşması söz konusu” diyen Şafak, Yunanistan’ın Ege ve Doğu Akdeniz’deki durumunu düzeltebilmek adına Amerikan Yönetimi’nin dış politika emellerine alet olduğunu söyledi.

 

Şafak, “Amerika Birleşik Devletleri’nde Biden politikası ile birlikte şunu görmekteyiz: Küresel anlamda bir devletin güçlenmeye başlamasıyla, söz olmaya başlayan devletlere bir şekilde başka bir devleti musallat edip, ikisini savaştırıp geri çekilme. Şimdi de Türkiye’nin küresel anlamda artan gücünü Yunanistan çabasıyla kırma çabasında” dedi.

 

“Bir Türkiye-Yunanistan savaşı yaşanır mı..?” sorusunun sorulması gerektiğini ifade eden Şafak, her iki ülkenin de NATO üyesi olmaları nedeniyle bunu çok olası görmediğini kaydetti.

 

Ancak yine de krizin bir süre daha tırmandırılacağını dile getiren Şafak, Ege’deki adaları silahlandırmasının uluslararası anlaşmalara aykırı olmasına rağmen, Türkiye’nin yükselen gücü karşısında Yunanistan’ın bu politikaya devam edeceğini sözlerine ekledi.