Rusya’nın Ukrayna saldırılarında 70’inci güne girildi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

Rusya’nın Ukrayna saldırılarında 70’inci güne girildi




Rusya’nın Ukrayna saldırılarında 70’inci güne girildi.

Son olarak, Ukrayna’nın Mariupol kentindeki Azovstal fabrikasından bir grup sivilin tahliyesi gerçekleşti.

Ancak Mariupol belediye başkanı fabrikada 200’e yakın sivilin daha tahliye edilmeyi beklediğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de, Mariupol’daki Azovstal çelik tesisinden tahliye edilen 156 kişinin Zaporizhzhia’ya ulaştığını doğruladı.
Zelenski,  “Bugün Zaporizhzhia’ya aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 156 kişi geldi. İki ayı aşkın süredir sığınaktalardı” dedi.

Ukrayna ordusu, Rus askerlerinin tesise saldırılarını sürdürdüğünü duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı ise fabrika çevresinde ateşkesi ihlal eden Ukrayna güçlerine yönelik saldırı başlattıklarını açıkladı. Rus birliklerinin ülkenin doğusundaki Donetsk, batısındaki Lviv ve güneyindeki Odessa kentine saldırıları da sürüyor.

Avrupa Birliği ise  Rusya’ya daha sert yaptırımlar için girişimlerini sürüdürüyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanmasını da içeren yeni yaptırımlar teklif etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strazburg’da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu  Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Rusya’ya karşı uygulanması planlanan yeni yaptırım paketinin içeriğini açıkladı.

Von der Leyen, paket kapsamında Buça’da savaş suçları işleyen ve Mariupol şehrinin kuşatılmasından sorumlu yüksek rütbeli subayları ve diğer kişileri yaptırım listesine ekleyeceklerini “Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank’ı ve diğer iki büyük bankayı SWIFT’ten çıkarıyoruz.” diyen von der Leyen, böylece Rusya’nın finansal sisteminde kritik öneme sahip bankaları hedef aldıklarını söyledi.

Rus devletine ait 3 kanala yayın yasağı getireceklerine işaret eden von der Leyen, Kremin’in Avrupa’dan muhasebecilere ve çeşitli danışmanlara erişimini de durduracaklarını hatırlatarak söz konusu hizmetlerin Rus şirketlerine verilmesini yasaklayacaklarının altını çizdi.

Von der Leyen, AB liderlerinin, Versay toplantısında Rus enerjisine olan bağımlılığı bitirme konusunda anlaştıklarını da açıkladı.