Rum Ulaştırma Bakanı havaalanlarında hızlı testler yapılacağını açıkladı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTCManşet

Rum Ulaştırma Bakanı havaalanlarında hızlı testler yapılacağını açıkladı



Rum Ulaştırma, İletişim ve Bayındırlık Bakanı Yiannis Karousos, önümüzdeki günlerde havaalanlarında yeni bir hızlı test süreci uygulamaya konulacağını açıkladı.

Adalet reformu bağlamında, Mahkemelerin iyileştirilmesi ile ilgili inşaat projelerinin denetlenmesi sırasında basın mensuplarına konuşan Karousos şöyle dedi:

“Önümüzdeki günlerde, bir buçuk saat gibi kısa bir sürede sonuçlar alınacak yeni testlerle ilgili yeni bir sürece giriyoruz ve bu durumda kimse sonuçlar çıkana kadar bir gün boyunca karantina altına bulunmaya mecbur kalmayacak”.

“Bu işlem bugüne kadar Kıbrıs’a gelen ve test yaptırması gereken kişilere yapıldığı şekilde yapılacak. Sadece bugün, Α ve Β kategorisinde bulunmayan ülkelerden gelenler sonuçlar çıkana kadar, bir otelde bir gün karantinada tutulacaklar. Değişen tek şey, yolcular şimdi sonuçlar çıkana kadar havaalanında bekleyecekler”.

“Bu testleri vatandaşlarına sunamadıkları kanıtlanan bazı ülkelerden gelen kişilere Sağlık Bakanlığımızın bu durumu teyit etmesi durumunda, bu kişilere seyahat edebilmeleri için söz konusu testi Kıbrıs’a varışlarında yapma olanağı sağlayacağız. Bu pek çok sorunu çözeceği gibi korona virüsle ilgili güvenlik ve sağlık sorunlarını da çözecek”.

Son günlerde kaydedilen vakaların yurt dışından gelen vakalar olmasının durumu değiştirip değiştirmediğiyle ilgili bir soruya Karousos bunun planları değiştirmeyeceği yanıtı verdi, “Hiçbir şeyi değiştirmiyor tam tersine bu havaalanlarının açılmasına yönelik çok iyi bir ön hazırlık yaptığımızı teyit ediyor” dedi.

Tüm vakaların geldiği ve Α ve Β kategoriye ait olmayanlar konusunda belli bir sürecin izlendiğine dikkat çeken Bakan “Kıbrıs vatandaşları olmayanlar korona testine sahip olmak mecburiyetindedirler. Kıbrıs vatandaşlarının bu testi adaya varışlarında yapma hakları var ve bu şekilde durumu kontrol ederek yüksek risk içeren ülkelerden gelecek korona virüsünün yayılması tehlikesini azaltabiliyoruz” dedi.

Α ve Β kategorisinde bulunmayan ülkelerden gelenlerin kendilerini 14 gün tecrit etmeleri gerektiğini vurgulayan Karousos “dolayısıyla karantina var ve her şey hazırladığımız protokollere uygun olarak çalışır. Önemli olan kamu sağlığını etkilemeden, ekonomimize verimli olarak havaalanlarının etkili bir şekilde açılmasıdır” diye devam etti.

Karousos Kıbrıs’ın, havaalanları ile ilgili bir eylem planı sunan ilk ülkelerden olduğunu belirterek, “hatta bir eylem planı hazırlayan ve bunu uygulamaya koyan ilk ülkelerden olmamız nedeniyle Avusturalya Hükümeti Kıbrıs, havaalanlarının açılmasından yetkili bakanlar ve AB’den başka bakanlarla bir telekonferans istedi” dedi.

Adalet reformu bağlamında, Mahkemelerin iyileştirilmesi ile ilgili inşaat projelerinin denetlenmesine ilişkin olarak, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı George Savvides ile birlikte çalışmaları denetleyen Karousos, Yargı reformunun Hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

Kaynak: Kıbrıs Haber Ajansı

DT Kıbrıs Haber