Ronnas sahilinde temizlik yapıldı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Ronnas sahilinde temizlik yapıldı

Ronnas sahilinde temizlik yapıldı


Dünya Çevre Günü çerçevesinde Özel Çevre Koruma alanı olan ve özellikle Kaplumbağaların önemli üreme merkezi konumunda bulunan Karpaz Ronnas sahili temizlenerek çöplerden arındırıldı.

Çevre konusunda farkındalık yaratmak ve bu konuya dikkati çekmek amacıyla Karetta Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti ve Karpaz bölgesi öğretmenlerinin işbirliğinde gerçekleştirilen etkinliğine Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel de katılarak destek verdi.

Etkinlikle ilgili olarak BRT’ye konuşan Çevre Koruma Dairesi  Müdürü Osman Bora Çağakan, 5 Haziran Dünya Çevre gününde bu senenin temasının bio çeşitlilik olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti üyesi Doğa Bilimci Damla Beton da söz konusu etkinliğin sadece çevre ile ilgili değil aynı zamanda doğal koruma ile de alakalı olduğunu ifade ederek Ronnas sahilinin Akdeniz’in en önemli 3. yumurtlama alanı olduğunu söyledi.

Erenköy Lisesi öğretmenlerinden Sevilay Gündeş de daha temiz ve yaşanabilir bir  çevre adına farkındalık yaratmak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini belirtti.

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun da söz de değil özde olarak çevre ve doğanın korunması gerektiğini vurgulayarak, bölgede piknik yapanlara hem ateşlerini söndürmeleri hem de çöplerini toplamaları yönünde çağrıda bulundu.

Turizm ve Çevre Bakan Ünal Üstel de, tüm Dünya ile birlikte uzun süredir korona virüs ile mücadele ettiklerini anımsatarak söz konusu virüs ile en iyi şekilde mücadele ederek 50 günde 0 vaka ile bu süreci devam ettirdiklerini kaydetti.

Bakan Üstel, “pozitif vakanın olmayışıyla birlikte yavaş yavaş kapattığımız sektörleri de yeni açılımlar yaparak peyder pey halkımızla buluşturma gayreti içindeyiz bunun yanında da büttün sektörleri yavaş yavaş açtıktan sonra biliyorsunuz 1 Temmuzdan sonra Dünyaya açılacağız ve dünyaya açıldıktan sonrada ülkenin lokomotif sektörü olan turizm ve turizme bağlı sektörlerin gelen insanları da bu güvenli ülkede olduklarını ve ne kadar çevreye hakim olduklarını göstereceğiz” dedi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün önemine değinen Bakan Üstel, yeşil kaplumbağalarının yumurtlama alanlarının temizlenmesinin hem doğa hem çevre hem de ülke turizmin açısından önem teşkil ettiğini belirtti.

Bakan Üstel, “haziranın 20’sinden  Temmuz’un ilk haftasına kadar yine kriterlerimizi koyup riskli ülkelerde turist kabul etmemek üzere orta ve az riskli ülkelerden gelecek turistleri güvenli ülkemizde ağırlamak üzere hazırlıklar yaparken bir yandan da çevremize sahip çıkalım” dedi.

Konuşmaların ardından söz konusu sahil temizlenerek çöplerden arındırıldı.

 

 

(BRT)