Putin: İç ayaklanma Rusya’ya darbedir cezası ağır olacak – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

Putin: İç ayaklanma Rusya’ya darbedir cezası ağır olacak

[ad_1]

 

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, “İç ayaklanma Rusya’ya darbedir cezası ağır olacak” tehdidine karşılık şirketin patronu Yevgeniy Prigojin, kimsenin teslim olma niyetinde olmadığını duyurarak, meydan okudu.

Bazı uluslararası kuruluşlar ile birçok ülke yaşananları Rusya’nın iç meselesi olarak değerlendiri.

Rus devleti ile Ukarayna savaşında suyaya hizmet veren güvenlik şirketi Wagner arasında kriz yaşanıyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya meydan okuyan Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in idaresindeki paralı güvenlik şirketi Wagner grubu, Rostov-Na-Donu’daki Rus Güney Askeri Bölge Karargah binasını kuşattı.

Rostov-Na-Donu sokaklarında kritik noktaları kontrol etmeye çalışan Wagner grubu üyelerinin hareketliliği görülüyor.

Bölgede olağanüstü gergin saatler yaşamnıyor.

Wagner’in Kurucusu Yevgeniy Prigojin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda , “Karargahta bulunuyoruz. Rostov’da askeri havaalanı dahil askeri tesisler de kontrolümüzde bulunuyor. Karargah çalışıyor.” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, “Prigojin ve taraftarlarının yaptıkları silahlı isyandır. Prigojin, Wagner savaşçılarını kendi suç macerasına sürüklüyor” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin konuyla ilgili ilk açıklamasını yaptı.

Putin, “İç ayaklanma Rusya’ya darbedir cezası ağır olacak” dedi. Putin, Wagner’in eylemini “silahlı isyan” olarak nitelendirdi. Putin, “Rusya’yı tekrar bölmeye izin vermeyeceğiz. Halkımızı koruyacağız.” ifadelerini kullandı.
Putin, Wagner krizini toplumu bölme girişimi ve halkın sırtından vurulması olarak nitelendirdi.

Prigojin, ise Putin’in tehdidine karşılık, hiçbir Wagner savaşçısının teslim olmayı düşünmediğini duyurarak Putin’e meydan okudu.

Bu arada Rusya’nın başkenti Moskova, Rostov ve Voronej bölgelerinde Wagner krizi nedeniyle “terörle mücadele operasyonu” rejimi ilan edildi.

Rostov-on-Don kentinde Wagner grubu savaşçıları zırhlı araçlar ve tanklarla sokaklarda görüntülendi.

Öte yandan Bazı uluslararası kuruluşlar ile birçok ülke yaşananları Rusya’nın iç meselesi olarak değerlendiri. Batılı birçok ülke ise vatandaşlarına Rusyaya seyahat etmemeleri uyarısında bulundu



[ad_2]