Prof. Serakıncı: Covid-19 ölüm oranları influenza seviyelerine geriledi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Prof. Serakıncı: Covid-19 ölüm oranları influenza seviyelerine geriledi



Tıbbi biyoloji ve genetik uzmanı Profesör Doktor Nedime Serakıncı, Covid-19 salgınının beklediği şekilde şiddetini kaybettiğini ve ölümlerin çok azaldığını söyledi.

Pandeminin influenza salgını seviyelerine geldiğini ifade eden Serakıncı, “Yani artık beklediğimiz gibi biz virüsle o da bizimle yaşamayı öğrendi” dedi.

Tıbbi biyoloji ve genetik uzmanı Profesör Doktor Nedime Serakıncı, Covid-19 vakalarında ölüm oranlarının 0,3’lere gerileyerek influenza seviyelerine indiğini belirtti.

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Profesör Doktor Aziz Sancar’ın “manevi kızı”, tıbbi biyoloji ve genetik uzmanı ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Profesör Doktor Nedime Serakıncı, Covid-19 salgınının son durumu ve grip vakalarındaki son duruma ilişkin soruları yanıtladı.

Covid-19 kaynaklı ölüm oranlarına ilişkin soru üzerine Serakancı, “Covid-19 salgını, bugünkü rakamlara baktığımızda beklediğimiz şekilde şiddetini kaybetti, ölümler çok azaldı. Hastalanma oranlarına baktığımızda da oldukça düşüş görüyoruz. Virüsün Omicron varyantlarına bağlı bulaşma hızında yükselme olmakla birlikte virüsün kendinin de hayatta kalma çabası ve de toplumların büyük kısmının aşılanmasıyla çok daha kabul edilebilir bir seviyeye geldi. Dünya geneline baktığımızda henüz pandemi özelliklerini tam olarak kaybetmemekle birlikte bölgesel olarak influenza salgını seviyelerine geldi demek çok da yanlış olmaz. Yani artık beklediğimiz gibi biz virüsle o da bizimle yaşamayı öğrendi diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Serakıncı, genomik yapılarına göre Covid-19 varyantlarının ilk çıktıkları dönemdeki bulaşma hızlarının ölüm ve hastane yatış oranlarına bakarak salgının etkisinin dünya genelinde düştüğünü söyledi.

Prof. Dr. Serakıncı, henüz “pandemi bitti” denilemeyeceğini, artık toplumların virüsle birlikte yaşamayı öğrendiğini ve salgının eski gücünün görülmediğini dile getirdi.

Virüsün süreç içerisinde değişerek farklı varyantlara evrildiğini ve gücünü yitirdiğini vurgulayan Serakıncı, “Bu nedenle salgının ilk zamanlardaki durumu ile tekrar karşılaşmayız. İlk çıkan virüs ile şimdiki virüs karşılaştırıldığında hastalık yapma özelliği kesinlikle aynı değil” dedi.

Serakıncı, tüm bunların yanı sıra çok sayıda insanın aşılandığını ve bir o kadar kişinin de hastalığı geçirdiğine işaret ederek, “Vücudumuzun hiç tanımadığı bir virüse verdiği yanıt ile virüs ile tanışıp antikor geliştirdiği virüse verdiği yanıtın çok daha farklı olması nedeniyle hastalık artık daha hafif geçiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Serakıncı, Covid-19 salgının, önümüzdeki süreçteki seyrine ilişkin bir soru üzerine, “Virüs yok olmayacağına göre bu yıl da bundan sonraki yıllarda da özellikle grip mevsimi dediğimiz kış aylarında bizimle birlikte olacak” dedi.

Bu nedenle oranların giderek düşmesini beklemekle birlikte “salgın bitti” rehavetine de kapılmamak gerektiği uyarısında bulunan Serakıncı, “Çünkü bu yıl influenza virüsleri ile birlikte ikili hatta üçlü enfeksiyonlar söz konusu olmasını bekliyoruz ve hatta bazı bilim insanları bu şekildeki kombine enfeksiyonları süper enfeksiyon diye niteliyor. Bu kombine enfeksiyonlar, daha ağır geçiyor. Tabii ki zayıf bünyeli ile kronik hastalığı olan kişiler için bu durum risk oluşturuyor. Bu bilinçle hareket etmemizde fayda var” şeklinde konuştu.

Kronik rahatsızlığı olanların nasıl korunacağına ilişkin soru üzerine Serakıncı, “Kronik rahatsızlığı olanların, influenza riskine karşı aşı, maske ve mesafe ile kendilerini nasıl koruyarlarsa Covid-19‘a karşı da böyle korumaları gerekiyor” dedi.