Pilli: Kanser koruma, tarama, erken tanı ve erken tedavi ile iyileşir – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

Pilli: Kanser koruma, tarama, erken tanı ve erken tedavi ile iyileşir

1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısı ile Sağlık Bakanlığı basın toplantısı düzenledi.

Kanserde erken tanı için düzenli tarama yaptırılmasının önemi üzerinde durulan toplantının açılışında konuşan Sağlık Bakanı Ali Pilli, 1-7 Nisan Kanser Haftası’nın kanserle mücadelede oldukça önemli bir yer tutuğunu söyledi.

Kanserin, hastalar ve hasta yakınlarını etkilediği kadar toplumu ve ülke ekonomisinsi de olumsuz etkilediğini kaydeden Pilli, sağlıklı yaşam ve beslenme alışkanlıkları ile kanseri önlemenin başlanabileceğini söyledi.

Bakan Pilli, “Erken teşhis kanseri yenmede çok önemlidir. Bu yüzden erken tanı için imkanların geliştirilmesi gerekir” dedi.

Bakan Pilli, Kanser kayıtçılığının da geliştirilmesi için bakanlık olarak Doğu Akdeniz Üniversitesi ile imzalanan protokolle ülkedeki kanser türlerinin, yaş aralıklarının, cinsiyetin ve bölegesel verilerin kayıt altına alındığını, alınmaya da devam ettiğini belirtti.

Bakan Pilli, özellikle kanser tedavisinde son teknolojinin kullanılması adına Sağlık Bakanlığı’nın üzerine düşen görevi yaptığını ve yapmaya devam edeceğini vurgulayarak, halka kanser taramalarını düzenli yaptırma çağrısında da bulundu.

Pilli, “Ülkemizde henüz istenilen noktaya ulaşılmasa da kanser taramaları yapılmaktadır. Ama biz yeniden çağrı yapıyoruz erken tanı hayat kurtarır. Erken tanı için de düzenli taramalar yapılmalıdır. Halkımız tanı merkezlerine giderek taramalarını yaptırmalıdırlar.” dedi.

Bakan Ali Pilli, kanser tedavisinde kullnılan ilaçların da ülkemize gelişinde sıkıntılar yaşandığını ancak tüm bu sıkınrılara rağmen, ilaçların gelmesi için tüm tüm girişimleri yaptıklarını kaydeti.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail de, derneğin kurulduğu 1993 yılında kanser hastalığının bilinmezlik ve korku içerdiğini ancak günümüzde tarama ve erken tanı ile birçok kanserli hastanın sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Kocaismail, “Kanser taraması ve erken teşhis kanserin yenilmesinde çok önemlidir. Bizim bu yıl ki temamız da kanser tarama ve kontrol programlarının yaygınlaştırılmasıdır” dedi.

11 Nisan’da Cumhuriyet Meclisi önünde toplanarak, kanser tarama cihazlarının her sağlık merkezine ulaştırılması için farkındalık yaratmaya çalışacaklarını da kaydeden Kocaismail, “11 Nisan’da siyahlar giyerek Meclis önünde olacağız. Siyah kıyafetlerimizin amacaı, kanser tanısı konan evin ruh halini daha iyi anlatmaktır” dedi.

Basın toplantısında konşan, Kanser Kayıt Birimi Sorumlusu Patoloji Uzmanı Dr. Minel Özen, DAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora, Onkoloji Uzmanı Dr. Ömer Diker ve Kanser Tarama Birimi Hemşiresi Çiğdem Adataş, kanserde erken teşhisin önemine değinerek, erken teşhis için kanser taramalarının düzenli yaptırılması gerektiğini vurguladı. BRT