Peru’da hükümet karşıtı protestolarda ölenlerin sayısı 59’a çıktı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

Peru’da hükümet karşıtı protestolarda ölenlerin sayısı 59’a çıktı

[ad_1]

Peru’da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte’nin istifade ve erken seçime gidilmesini talep eden protestocular ile polis arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısı 59’a yükseldi.

Başkent Lima’da bir araya gelen sendikalar, çeşitli sivil toplumu savunan ve yetiştirenler, bir süre yürüdükten sonra polisle çatıştı.

Güvenlik güçleri, barikat kuran ve taş atan eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli yapılandırma müdahale etti.

Peru’nun Bolivya seyahatindeki Desaguadero kasabasında 4 Haiti sakininin, güney ise 2 kişinin daha ev sahibini kaybetmesiyle hükümet karşıtı gösterilerde ölenlerin sayısı 59’a çıktı.

Başbakan Alberto Otarola, 4 Haitilinin ölümü endişelerini üzüntülerini belirterek, yolların kapalı olması nedeniyle bu kişiye elinde tuttuğunu ulaştırmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, Devlet Başkanlığı Sarayı’nda yürüttüğü basın toplantısını, kullanım iddialarını reddederek, “Yalan haberlerini yalanlamak istiyor, hükümet kararını ve kabinesi ona daha fazla birliktir.” dedi.

Eylemcilerden bazılarının ülkelerindeki “kaos” ve “istikrasızlığa” yol açtığını dile getiren Boluarte, “Hukukun üstün bozuculuğunun etkilerini, şiddet üreten bu kişileri cezalandırmayacak. Peruluları temin ederim ki durum kontrol altındadır.” diye konuştu.

Tarihi bina ateşe verildi

Lima’da meydanda yer alan tarihi bir bina gösterileri sırasında ateşe verilir. İtfaiye yangına müdahale etti.

Peru İçişleri Bakanı Vicente Romero, polisin attığı gaz bombasının yangına yol açtığı ödemelerini kabul etmedi ve yangından eylemcileri sorumlu tuttu.

Cumhurbaşkanı Boluarte, göstericilere 10 Ocak’ta bir kez daha diyalog yönetiminde görevli, eylemlerin son bulmasını izledi.

Protestocular, Boluarte’nin kullanımını, erken seçimin ilanını içinde ve gözaltında bulunan eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun serbest bırakılmasını istiyor.



[ad_2]