Pakdemirli: 250 Bin futbol sahasına yakın alan sulamaya açıklacaktır – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Türkiye

Pakdemirli: 250 Bin futbol sahasına yakın alan sulamaya açıklacaktır



[ad_1]

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sulamaları İletim Tüneli  törenle bugün hizmete  giriyor.

TC  Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Bekir Pakdemirli, açılış sırasında açıklama yaparak, “KKTC’nin verimli topraklarına ülkemizin bereketli sularıyla buluşturmak için 277 milyon maliyetle sulama üretim tünelini hizmete alınmasının mutluluğunu yaşıyoruz…” dedi.

“Dünyada eşi ve benzeri olmayan asırlık bir rüya daha gerçeğe dönüştü” diyen Pakdemirli, “KKTC su temin projesi 3 milyar yatırımla hizmete alındı. İçme, kullanma ve sulama suyu olarak Kıbrıslı kardeşlerimize sunduğumuz bu dev proje askılı boru sistemiyle 80 kilometrelik hat ile deniz geçirilerek su aktarılan dünyadaki tek projedir” ifadelerini kullandı.

Pakdemirli açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Kıbrıslı Türkün 50 yıllık tatlı su ihtiyacını garanti altına alıyoruz. 10 Ekim 2017 tarihinde yer teslimi yaparak, işe başladık. 5 bin 700 metre uzunluğunda 4,2 metre çapında tünel inşa edilmiştir. Tünelin son santimlerini birazdan tamamlayacağız.

Kısa vadede sonuç alınabilecek çalışmaları tamamlandık. Yaklaşık 250 bin futbol sahasına yakın alan sulamaya açılacaktır. Tarım arazisinin yüzde 9’u sulanabilirken, bu projeyle yaklaşık yüzde 74’ü sulamaya açılacaktır. 8 yıl gibi bir sürede kendini amorte edecek olan proje tamamlandığında KKTC’nin ekonomisine yıllık 150 milyon katkı ve 10 bin kişiye ilave istihdam sağlanacaktır.”

[ad_2]