Özersay: 15 bin PCR test kiti satın alınacak – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Özersay: 15 bin PCR test kiti satın alınacak

Özersay: 15 bin PCR test kiti satın alınacak

Bakanlar Kurulu, Başbakan Ersin Tatar başkanlığında yaklaşık 6 saat süren toplantı yaptı.

Toplantıda alınan kararları Bakanlar Kurulu sözcüsü Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay açıkladı.

Özersay, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC arasında sağlık alanında yapılcak antlaşmanın ele alınıp değerlendirildiğini kaydetti.

Özersay “KKTC Ankara Büyükelçimize gerekli talimatı verdik ve antlaşma imza süreci de başlamış oldu. Yapılacak sağlık alanındaki antlaşma çerçevesinde Türkiye Cumhurieyti, KKTC’ye, ambulans, ventilatör,  20 bin test kiti,  2 PCR test cihazı hibe edecek” dedi.

Özersay, 15 bin PCR test kitinin ise satın alınacağını ve bu yönde Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirildiğini söyledi.

Özersay, “Bir süredir YDÜ’nün de dahil olduğu bir süreç ile test yapma kapasitmesizi artırmış bulunuyoruz ancak Türkiye Cumhuriyeti ile sağlık alanında yapacağımz anlaşma ve satın alınacak yeni kitler ile kapasitemizi artırmış olacağız. Test sonuçları daha kısa sürede çıkacak ve bekle süresi de kısalmış olacak”dedi.

Bakanlar Kurulu, 15 genetik uzmanın istihdam edilmesi konusunda da karar üretti.

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirildiğini belirten Özersay, Bulaşıcı Hastalıklar Yasası çerçevesinde Sağlık Bakanlığı altındaki kurulun almış olduğu kararların değerlendirilerek ilave tebdirlerle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını da kaydetti.

Özersay, toplantıda, “Güney Kıbrıs ile KKTC arasındaki geçişler ile TC üzerinden gelişlerde karşılaşılan güçlüklerin aşılması yönünde de fikir eksersizi yapıldığını belirterek, bu yöndeki karar üretme yetkisinin Sağlık Bakanlığı altındaki kurulda olduğunu hatırlattı.

Özersay Bakanlar Kurulu’nda, Girne Limanı’ndan daha düzenli ve güvenilir bir sistem içerisinde ülkeye girişlerinin sağlanması için ilave personel kaydırılması yönünde karar alındığını da belirtti.

Süpermarket ve marketlerle ilgili Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu da belirten Özersay, yeni sistem yürürlüğe girene kadar marketlerde gece 22.00’de kapatma zorunluluğunun kaldırıldığını açıkladı.

Kudret Özersay toplantıda Polis Örgütü sınav ve derece yükselme Tüzüğü’nde bazı değişikler yapılarak, yürürlüğe koyma kararı aldıklarını da ifade etti.

Özersay, salgın nedeniyle Çalışma izinlerini uzatamayanlar için çalışma izinlerini uzatmalarına imkan verecek tüzükte değişikliğe gittiklerini de kaydetti.

Motorlu araç yasa tasarısını onayladıklarını ve Meclis’e sevk etmeye karar verdiklerini de kayden Özersay, tasarı ile araç muayene istasyonlarının kurulması ve bu konuda özel hizmet verilmesini sağlayacak imkanın sağlandığını ifade etti.

Özersay kurulda ayrıca Elektirk Kurumu Yönetim Kurulu’nun salgın nedeniyle elektrik borcunu ödemeyenlere yönelik taksitli ödeme imkanı sağlayacak karar ile kamuda sözleşmeli çalışan ancak sözleşme süresi dolan personelin sözleşmelerini uzatma yönünde karar aldıklarını kaydetti.

Kudret Özersay bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da kamu sağlığını dikkate alarak kararlar üreteceklerine vurgu yaparak, “kimse endişe etmesin, görevimizin başındayız, kamuoyu bize güven duysun “ dedi.

(BRT)