Özboğaç:” Bakan Üstel’in 100 Milyon Dolar zarar açıklaması iyimser bir rakam “ – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKorona VirüsManşet

Özboğaç:” Bakan Üstel’in 100 Milyon Dolar zarar açıklaması iyimser bir rakam “

 

Tüm dünyada olduğu gibi Covid-19 salgınından KKTC turizmi de olumsuz etkilendi. Son aylarda büyük ekonomik kayıplar yaşayan turizmciler hükümetin sektörle ilgili alacağı kararları bekliyor.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ( KITOB) eski Başkanı aynı zamanda turizm işletmeciliği yapan Fethi Özboğaç, DT Kıbrıs Haber’den Didem Gürses’in sorularını yanıtladı.

Özboğaç,turizmciler olarak  Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda 5 yıldızlı olan ve diğer tüm turizm işletmelerinin aynı anda açılması görüşünde olduklarını, ancak ilk etapta küçük oteller açılacaksa iç piyasadan en azından ekonomik olarak idameyi sağlayabileceklerini söyledi.

“5 yıldızlı otellerin açılması seyahatlerin başlaması ile olabilir”

Otelciler Birliği olarak düşüncemiz aynı anda tüm turizm işletmelerinin faaliyete geçmesi ancak 5 yıldızlı otellerin açılması sadece seyahat ile olabilir diyen Özboğaç, Turizm Bakan Ünal Üstel’in Covid-19 pandemisinin turizme verdiği zararın 100 Milyon Dolar’ın üzerinde olduğunu belirttiğini, bakanın iyimser bir rakam verdiğini belirterek şunları kaydetti;

“Otelciler Birliği olarak düşüncemiz aynı anda tüm turizm işletmelerinin faaliyete geçmesi ancak 5 yıldızlı otellerin açılması seyahat ile olabilir. Yerel talebi büyük işletmeler zaten karşılayabilir. Unutmamalıyız ki, ülkemizde turizm tamamen yabancı pazara yönelik. 26 Bin yatak kapasitemiz var. Bunun % 65’ini 5 yıldızlı oteller oluşturuyor. Seyahatlerin başlamadığı bir ortamda bu yatak kapasitesini doldurabilecek turist olmadıkça tekrar ayağa kalkmak oldukça zor.

“Küçük tesislerin durumu çok daha zor “

Küçük tesislerin şu anki durumu çok daha zor. Tüm gelirlerimiz durdu. Zaten zorlu bir kış geçirmiştik. Kış aylarında ülkemizde doluluk oranları bir hayli düşüktü. Geçtiğimiz sezon Eylül’den sonra 5 ay boyunca zaten mevcut kaynaklarla geçindik.

İki ay bile idare edemediniz gibi söylemler var. Küçük tesis sahipleri olarak tam işlerimizin başlayacağı ayda Covid-19 salgını nedeniyle her sektör gibi bizler de büyük sıkıntılar yaşadık.

Elbette dünyayı etkisi altına alan bu salgın kimsenin suçu değil. KKTC’de şuan da salgınla mücadelede güzel bir başarı var. Turizm açısından şu anda bizler için Türkiye, Almanya ve İngiltere’nin durumu önemli.

“Otelciler Birliği olarak işletmelerimizde alınacak tedbirlerle ilgili ciddi bir çalışmamız var”

Uçuşların başlaması ile buraya gelecek olan insanların ve bizlerin sağlığını düşünmek zorundayız. Otelciler Birliği olarak işletmelerimizde alınacak tedbirlerle ilgili ciddi bir çalışmamız var.

“Sınır kaplıları en kısa sürede açılmalı “

Güney Kıbrıs’ta da büyük bir salgın olmayışı yine bir avantajdır. Sınır kapıları en kısa sürede açılmalı . Bu karar turizm ve ekonomi için iyi bir gelişme olacaktır. Tabi ki gerekli sağlık koşulları sağlandığı sürece bizim işimize yarayacaktır.

“Bakan Üstel’in 100 Milyon Dolar açıklaması iyimser bir rakam oldu “

Turizm Bakan Ünal Üstel Covid-19 pandemisinin turizme verdiği zararın 100 Milyon Dolar’ın üzerinde olduğunu belirtti. Ülkemizde yıllık gelirin 900 Milyon Dolar olduğunu düşünecek olursak bu sezonda kaybedilenler 100 Milyon Dolar’ın çok daha üzerindedir. Sayın bakanın iyimser bir rakam verdiğini düşünüyorum.

 

“KKTC’deki Covid-19 başarısı turizmde kesinlikle avantajımız olacaktır”

Uçak seferlerinin başlaması Türkiye’nin Covid -19 haritasına göre şekillenecektir. Haziran ayı itibariyle Avrupa’da da normalleşme sürecine gidileceğini düşünüyorum. İlaç ve aşı yöntemlerinin gelişmesiyle yavaş yavaş normale döneceğimizle ilgili ümidim var.

Bir turizmci olarak elbette halkın sağlığını tehlikeye sokmadan, tüm tesislerin uygun koşullarda hayata geçmesini bekliyoruz.

Pandemi döneminde tüm dünyada tatillerin değeri bir kez daha anlaşıldı. KKTC’deki Covid-19 başarısı turizmde kesinlikle avantajımız olacaktır.

 

 

 

DT Kıbrıs Haber