Orman Mühendisleri Odası: Mevzuat güncellenmeli – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

Orman Mühendisleri Odası: Mevzuat güncellenmeli




Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet İyigün, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle yayımladığı mesajda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde orman korumada en önemli konunun yangınlar olduğunu belirtti.

Yasaya göre her yıl 1 Nisan -30 Kasım tarihleri arasında Yangın Hazır Kuvvet Ekipleri kurulması gerektiğini belirten İyigün, geçtiğimiz yıl oda tarafından yapılan uyarıya rağmen Yangın Hazır Kuvvet Ekiplerinin zamanında kurulamadığını savundu.

 

İyigün, “Pandemi bu ihmale bahane olarak kabul edilemez. Yangınlarla mücadelede en önemli unsur yangın öncesi yangına ne kadar hazırlıklı olduğunuzdur. Yangından sadece 3 gün önce kurulan ekipler ne kadar eğitilebilir, yangına ne derece hazırlıklı olabilir. Bu ihmal sonucunda da ülke 2. büyük yangınını yaşamak durumunda kalmış 1000 hektarlık orman alanımız kül olmuştur” ifadelerini kullandı.

Yangında görev alacak personelin genç, sağlıklı ve yangın konusunda eğitilmiş olması gerektiğini kaydeden İyigün, hatta bu ekiplerin mevsimlik değil yıl boyunca çalıştırılıp profesyonel bir yangınla savaş organizasyonu oluşturulması gerektiğini belirtti.