Okul ve askeri birliklerdeki taramalara bugün başlandı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Sağlık

Okul ve askeri birliklerdeki taramalara bugün başlandı




Sağlık Bakanlığı, okullarda tüberküloz taramalarının başlandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nın, tüberküloz ile mücadele programı kapsamında her yıl ilkokul 1 ve 5’inci sınıflar ile askeri birliklerde tüberküloz taraması yaptığı kaydedildi.

Taramanın sadece okullarda değil diğer toplu yaşam alanları olan askeri birliklerde de düzenli olarak uygulandığı belirtilen açıklamada, aynı şekilde ülkeye giriş yapan yabancılara da oturma izni alırken yapıldığı ifade edildi.

“Bu test bir aşı değildir önkol cilt altına enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır” denilen açıklamada,“Uygulamadan 48-72 saat sonra sağlık görevlileri test verilen çocukları tekrar kontrol etmekte ve oluşan kızarıklığın çapına göre değerlendirme yapmaktadırlar. Tarama esnasında kişilerin testi belli bir değerin üzerinde çıkan çocuklar, aileleri ile birlikte ilgili sağlık merkezine davet edilmekte ve orada ileri tetkikleri tamamlanarak, test pozitifliğinin sebebi aydınlatılmaktadır. Her PPD pozitifliği kişinin tüberküloz hastası olduğunu göstermez. Testler sonucunda kişinin hasta olduğunu gösteren bulgular saptanırsa tedavi başlanmaktadır” denildi…

Açıklamada, PPD deri testi yapıldıktan sonra olabilecek durumlar da paylaşıldı…