Oktay, Türkiye-KKTC ilişkilerini ve gündemi değerlendirdi

featured
Oktay, Türkiye-KKTC ilişkilerini ve gündemi değerlendirdi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay video konferans yöntemiyle BRT’ye konuk oldu, Türkiye-KKTC ilişkilerini ve gündemi değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile gönül bağı ile bağlı olduğunu ifade eden Fuat Oktay, Başbakan Ersin Tatar ve hükümetle oldukça yakın çalıştıklarını ve hemen hemen her konuda güzel bir işbirlikleri olduğunu kaydetti.

Koronavirüs salgını sürecinde Türkiye ve KKTC’nin dünyaya güzel bir örnek ortaya koyduğunu ifade eden Oktay, normalleşme sürecinde de KKTC’yi kimseye muhtaç etmeyeceklerini vurguladı.

Oktay, “normalleşme sürecine geçerken ekonominin, sanayinin, eğitimin ve tuizmin çarklarını yeniden harekete gerçimeye çalışıyoruz . Sosyal siyasal ve ekonomik boyutta duran sistemi ayağa kaldırılması için çalışıoyoruz. Fakat biz bu süreçte KKTC’yi yalnız bırakmadık ,biz KKTC’yi kimseye muhtaç etmeyiz” dedi.

Türkiye ve KKTC arasında imzalanan İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması ile de bunun amaçlandığını vurgu  yapan Oktay, “bu şu ana kadar yapılan çalışmalr arasında belki de en iddialı olanlardan birisi. 2 milyar 288 milyon TL’lik bir anlaşma bu.” ifadelerini kullandı.

“Bizim hedefimiz KKTC’nin kalkınması, ancak KKTC’deki bütçe açığını kapatarak bunu yapamayız” şeklinde konuşan Fuat Oktay anlaşmaya koydukları ARMA modeli ile de bunu hedeflediklerini kaydetti.

Oktay, “Kıbrıs’ta oluşan bütçe açığını Türkiye kapatarak Kıbrıs’ın kalkınmasını sağlayamayız. Bizim reel sektöre ve altyapıya yatırım yaparak kalkındırmamız lazım.ARMA diye ifade edilen model altyapı ve reel sektöre aktarılan miktarın projelere dönüştürülmesi ve bu projelerin ve mutlak şekilde hayata geçilrmesi ki  sokaktaki Kıbrıs Türkü kardeşim, her beldeki herkes bundan birebir faydalanıyor olsun. Bu onun cebine girsin farklı yerlerde kaybolmasın.Biz onun için böyle bir modeli gelişştirdik Türkiye ve KKTC’deki ilgili kurum kuruluşların tecrübe aktarımını sağlaycak karşılıklı çalışmadan bahsediyoruz” dedi.

Oktay,Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye yaptığı yatırımları grafik ile de gösterek, “bizim KKTC’de arzu ettiğimiz şey yapısal dönüşüm gerçekleşmesi ancak KKTC’de anormal bir bürokrasi var. KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin yatırım yapmak isteyen yatırımcının önünü açması gerekiyor. Böylece Kıbrıs’ı bir cazibe merkezine dönüştürebiliriz, bir Singapur olur. Ama bu kadar kurallarla bir yere gidemeyiz” şeklinde konuştu.

Fuat Oktay, Digital Dönüşüm konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye’nin bu konudaki tecrübelerini KKTC ile paylaşmaya hazır olduğunu belirtti ve her iki ülkenin ekiplerinin bu konuda birlikte çalıştığını kaydetti.

Asrın Projesi diye tanımlanan Türkiye’den KKTC’ye borularla getirilen su projesine de değinen Oktay, proje ile Kuzey Kıbrıs’ın içme suyu ihtiyacının kalmadığını, şimdi ttarımsal sulama ile Güzelyurt ve Mesarya ovalarındaki potansiyeli ayağa kaldıracaklarını kaydetti.

 

 

Oktay, “Güzelyurt ve Mesarya muhteşlem topraklar buraların çok ciddi şekilde potansiyeli var. Bu potansiyeli  ayağa kaldırmamız gerekiyor. Şimdi hükümetle bunun üzerinde çalışıyroıuz. Zaten orada bir tünel çalışmamız var ilerleme sağladık. Güzelyurt’ta bu iş başlayacak sonrasında inşallah devamı da gelecek zaten” dedi.

Konuşmasında “ Türkiye nasıl kalkınıyorsa aynı kalkınma ivmesini KKTC’de yakalamak durumundayız” ifadelerini de kullanan Fuat Oktay “ bizim arzumuz altyapısını tamamlamış bir Kıbrıs, yatırımcılar için cazibe merkezi olan bir Kıbrıs ve aynı şekilde turizm boyutunda sağlık turizmi başta olmak üzere turizimi çeşitlendiren bir KKTC.” dedi.

Oktay, Kapalı Maraş konusunda da değerlendirmelerde bulunarak,  kim kendisine ait bir  toprağı 45 yıl kapalı tutabilir.  Oradaki halkın ve  otelcilerin suçu ne diye sordu.

(BRT)

 

 

 

 

 

 

Oktay , “Kıbrıs türkünün burada ekonomik çıkarı varsa, bunu kapalı tumaya kimsenin hakkı yok.  BM’nin bununla ilgil kararları varmış. BM’nin  binlerce kararları var binlerce kararı bırakmışlar da Kırbıstaki mraşla ilgili kararaa mı bakıyorlar.  Maraşın  yönetimini niye size verelim. siz yönetimini aldığınız yerlerde ne yaptığınız ki maraşın yönetiminde ne yapacaksıznız. BM çöüzm ürettiği yöentimini alıp da çözüm ürettiği dünyada ne var ki. Böyle bir yaklaşım, böyle bir zihniyet olamaz. +KTC hükümeti açıklama yaptı. Biz daha fazla beklemeyeceğiz,  Türkiye olrak biz bunun sonununa kadar yanındayız, bunun bedeli ne olursa olsun , laf olsun diye bunu söylemez Türkiye” şeklinde konuştu.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı yardımcısı Oktay , Türkiye’nin Doğu akdeniz’de KKTC’nin verdiği izin ile doğal gaz arama faaliyetlerine devam ettiğini de kaydederek, buradaki kaynakların adaya yaşayan her iki topluma ait olduğunu, ve adil birşekilde paylaşılması gertktiğini belirtti.

 

Oktay, Umarım Rum tarafı bu kovid 19 sürecinde akli selim düşünür ve bölgedeki zenginlikleri paylaşma yolkunda gider. Biz kıbrıs türkünün haklarının korunması ile alakalı sonuna kadar  gideriz ve bu konuda uluslarası camiaya mesajlarımız son derece nettir. İlgili bakanlarımız her platformda bu mesajları iletmiştir dedi.

 

Oktay KKTC’ye su taşıyan borudaki patlak ile iglili olarak da prejenin ihalesinin yapıldığını ve 2-3 ay içerisinde bunun bitirilmesinin hedefllendiğini kaydetti.

Oktay KKTCéde yeterli miktarda su rezervi var, Kıbrıs halkı merak etmesin KKTC halkı susuz kalmayacak şekilde çalışmalarımız yüğrütüyoruz”dedi.

 

Oktay Kuzey Kıbrıs’a kablo ile elektirk taşınması konusunda da çalışmaların sürdüğünü belirterek, “heniz nihaileşmiş bir çalışma yok netleştiği zaman açıklayacağız. Bu projeyi engellemey çalışan başta AB olmak üzere Rum kesimidir,  Yunanistan da buna dahildir. İnşallah bir an önce bu projeyi sonlandırır ve enerji sorununu kökten çözeriz” şeklinde konuştu.

 

Oktay, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak , bunun KKTC vatandaşlarının vereceği bir karar olduğunu, kimsenin Türkiye’yi kendi iç dünyasındaki çatışmanın  içine katmamasını istedi.

Oktay ,  “Bizi ilgilendiren Türkiye ve KKTC’nin  birlik ve beraberliğidir . Türkiye’deki vatandaşlarımızın KKTC’deki vatandaşlarla  gönül bağlarının ne kadar güçlü olduğudur. Kıbrıs’ın geleceğinin ne denli parlak ve güvenli olcağı ve Kıbrıs’ın kalkınmasıdır . Ben şimdiden hayırlı olsun diyorum” dedi.

 (BRT)

 

 

Oktay, Türkiye-KKTC ilişkilerini ve gündemi değerlendirdi