Nami:Yerel mevduatlardan yararlanarak bir fon oluşturulması ve adil dağıtılması gerekirdi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Nami:Yerel mevduatlardan yararlanarak bir fon oluşturulması ve adil dağıtılması gerekirdi

Nami:Yerel mevduatlardan yararlanarak bir fon oluşturulması ve adil dağıtılması gerekirdi


CTP Milletvekili Özdil Nami BRT’de Levent Kutay’ın sorularını yanıtladı.

Ekonomik açıdan bazı kararların yanlış olduğu görüşünü paylaşan Nami, “ Madem özel sektörün gelir elde etme imkanından mahrum bıraktınız, o zaman devlet bunu telafi edecek bir tavır içine girmesi gerekirdi” dedi.
Kasadaki parayı dağıtma mantığıyla, kimsenin ayakta kalamayacağını söyleyen Nami bir fon oluşturulmasını önerdi.

Fona kaynak için bankalar ve merkez bankası ile görüşülmesi gerektiğini söyleyen Nami bu sayede maliyetleri düşük bir kaynak yaratılabileceğini ve devletin sıfır veya çok düşük faizle piyasayı destekleyebileceğini belirtti.

Nami, “ Bankalar için maliyet oluşturan yasal yükümlülükler muaf tutularak, bir fon oluşturulabilirdi. Bu sayede fonda biriken paranın maliyeti, mevduat faizlerine yaklaştırabilirdi. Esnafa kredi ya da faizsiz kredi imkanı yaratılırdı. BU borcun uzun vadede geri ödenebilmesi için ithalatta bazı gelirlere fon konulabilirdi, akaryakıta ve enerji üretimine kuruş eklenebilirdi ve bütün bunları bir yasal güvenceyle kumbarada toplanabilirdi. Hem bankalar mevduatı güvenli bir şekilde parayı piyasaya plase ederdi, hem de özel sektöre sıfıra yakın maliyetle yardım olurdu” dedi.

Görüşleri CTP Ekonomi Grubu olarak da hükümete sunduklarını, ancak olumlu yanıt almadıklarını belirten Nami, hükümetin “bekleyim görelim siyaseti” yürüttüğünü söyledi.

1500 TL dışında özel sektöre el uzatılmadığını savunan Nami, devletin maliyetleri aşağıya çekmesi gerektiğini ifade etti.

Nami, “ Hükümet, maliyeyi kurtaracak diye ekonomiyi batırıyor. Devlet kamudan kesinti yaparak, özel sektöre vermedi. Sadece gelir –gideri dengeledi. O kadar ödeyebildi. Vergi sistemi de acil masaya yatırılmalı. Bir ümit pompalama var ama altı boş… Yeni dünyaya ayak uyduracak reformları beklemek gerçekçi değil. Muhalefet ruhuyla değil, katkı koymak amacıyla hareket ettik. Hasan Taçoy arkadaşım. Gittim, Birlikte konuştuk. Bilgilerimi paylaştım. Paylaşmaya devam edeceğiz ama Sayın Başbakan’ın çıkıp muhalefeti dinlemeyin, onlar boş işler derse birlik beraberlik ruhu zedelenmiş olur.” diye ekledi. (BRT)