Nabzı yükseltiyor, kaygı ve uykusuzluğa neden oluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Soğuk algınlığı ilaçlarındaki tehlike: Nabzı… Reçetesiz ve kolay ulaşılabilen soğuk algınlığı ilaçlarının tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Şehmus Özmen, kullanmadan önce kesinlikle içeriğinin incelenmesi gerektiğini söyledi. Kalp ve damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, anjina ve çarpıntı problemi…

Kış mevsiminin gelmesiyle artan üst solunum yolu rahatsızlıklarında vatandaşların ilk tercihi reçetesiz ve kolay erişilen soğuk algınlığı ilaçları oluyor. 2022 yılı verilerine göre eczanelerde satılan her 100 kutu ilacın 8.1’ini kapsayan soğuk algınlığı ilaçları bilinçsiz kullanımda tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Şehmus Özmen, ilaçları kullanırken kesinlikle içeriğinin incelenmesi gerektiğini belirterek, “Bu ilaçlar kalp hızını arttır, kaygı ve uykusuzluğa neden olur. Kalp ve damar hastalığı, hipertansiyon, diyabet, anjina ve çarpıntı problemi olan hastalarda durumu kötüleştirebilir.” diye konuştu.

‘FARKLI İLAÇ KOMBİNASYONLARINDAN ÜRETİLİR’

Soğuk algınlığı ilaçlarının farklı ilaç kombinasyonlarından üretildiğini aktaran Prof. Dr. Şehmus Özmen, “Bu ilaçlar hastalığa neden mikroorganizmaya dönük olmayıp, belirtilere dönük etkinlik gösterir. Bunların içeriğinde dekonjestanlar, uyarıcı, anti-alerjik ve nonstreoid antiinflamatuar moleküller bulunur. Amaç vücut-kas ağrısı, burun tıkanması, burun akıntısı, gözlerde sulanma, hapşırma, ateş yüksekliği gibi şikayetlerinin azaltılması ve hastanın bu dönemi daha rahat geçirmesidir. Reçetesiz alınabilmesi ve kolay ulaşılması gibi etmenlerde dolayı bu ilaçlar hastalar tarafından sıklıkla hekime gitmeden ilk kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar tablet, granül-saşe veya şurup şeklinde olabilirler. Bu kombinasyon ilaçlarının kullanımıyla, birden fazla ilacın yan etkilerine maruz kalınır.” ifadelerini kullandı.

‘MUTLAKA İÇERİĞİNİ İNCELEYİN’

Bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka içeriğinin incelenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Şehmus Özmen, bilinçsizce kullanılan soğuk algınlığı ilaçlarının vücutta tahribatlara yol açabileceğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Bu ilaçların çoğunda hava kanalındaki tıkanıklıkların açılması amacıyla bir psödöefedrin, fenilefrin, efedrin gibi dekonjestan madde bulunur. Dekonjestanlar vazokonstriksiyon yaparak kan basıncını yükseltir. Ayrıca uyarıcı olarak kalp hızını arttır, kaygı ve uykusuzluğa neden olur. Kalp ve damar hastalığı, hipertansiyon, diyabet, anjina ve çarpıntı sorunu olan hastalarda durumu kötüleştirebilir. Soğuk algınlığı ilaçlarında en yaygın olarak bulunan parasetamol (asetaminofen) ise ağrıyı azaltıp ateşi düşürmek için kullanılır. Bu grubun en az tehlikeli olan bileşenidir. Ancak günlük 4 gramdan fazla alındığında veya alkolle birlikte olduğunda karaciğere zarar verebilir. Kronik karaciğer hastalarının daha düşük dozlardan etkilenebileceği akılda tutulmalıdır.

prof-dr-sehmus-ozmen.jpg

Kullanılan diğer ağrı kesici ateş düşürücü grubu ise ibuprofen gibi nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlardır. Bu ilaçlarda ağrıyı azaltma ve ateşi düşürme amacıyla kullanılırlar. Ancak mide bağırsak ülseri, gastrit, mide kanaması, tuz ve sıvı tutulması ve kan basıncı yüksekliğine neden olabilirler. Difenhidramin, klorfeniramin vb antihistaminikler de soğuk algınlığı ilaçlarında kesinlikle yer alırlar. Bunlar histamin salınımını azaltarak burun akıntısını, hapşırma ve gözlerde sulanmayı engeller. Yaşlı bireylerde mesaneden idrar boşaltmada zorluklara ve aşırı uyku hali konfüzyona neden olabilir.”

‘EN İYİ TEDBİR BU HASTALIKLARDAN KORUNMAKTIR’

65 yaş üstü, hipertansiyon, kalp-damar hastalığı, ritim bozuklukları, inme, kronik karaciğer böbrek hastalıkları, mide ülseri hikayesi olanların bu ilaçları kullanırken dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şehmus Özmen, “Soğuk algınlığına karşı alınacak en iyi önlem bu hastalıklardan korunmaktır. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile savunma sistemini güçlendirmek, el yıkama kamusal alanda maske, iç mekanların havalandırılması, hasta bireylerle temastan kaçınılması, sağlık otoriteleri tarafında tavsiye edilen şekilde aşıların uygulanması korunmada öncelikli yöntemlerdir” dedi.

Soğuk algınlığı ilaçlarındaki tehlike: Nabzı yükseltiyor, kaygı ve uykusuzluğa neden oluyor

Soğuk algınlığı ilaçlarındaki tehlike: Nabzı yükseltiyor, kaygı ve uykusuzluğa neden oluyor

Nabzı yükseltiyor, kaygı ve uykusuzluğa neden oluyor

Yorumlar kapalı.