Müteahhitleri Birliği, Başbakan Tatar’a sunum yaptı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Müteahhitleri Birliği, Başbakan Tatar’a sunum yaptı

Müteahhitleri Birliği, Başbakan Tatar’a sunum yaptı


Başbakan Ersin Tatar, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği tarafından hazırlanan “Kovid-19’un yarattığı ekonomik etkiler karşısında inşaat ve gayrimenkul sektörünün kaldıraç gücünün harekete geçirilmesi” başlıklı sunuma katıldı.Sunumu, Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ile Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel de izledi.

İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer sunum öncesinde yaptığı konuşmada, salgınla mücadelede hükümet ve halkın gösterdiği başarıya dikkat çekerek, bunu dünyaya örnek olacak bir başarı olarak nitelendirdi.

Salgın nedeniyle oluşan ekonomnik krizden çıkışta inşaat ve gayrimenkul sektörünün kaldıraç rolü oynayacağına inanç belirten Gürcafer, bu çerçevede aksiyon planı hazırladıklarını ifade etti.

Gürcafer, “dünya normalleşene kadar geçecek olan 1 buçuk yıllık süreci birlikte çalışarak atlatabiliriz. Dünyada daha önce yaşanan krizleri inceledik ve bu krizlerden çıkışlarda inşaat hep kaldıraç görevi yaptı. Dolayısıyla bu 1 buçuk yıllık süreçte önce elimizde birikmiş stoğu kullanarak ekonomik çarkları döndürmek öncelikli hedefimizdir” dedi.

70’in üzerinde yan sektörü besleyen inşaat sekötürünün istihdamı korumayı, buradan gelecek gelirle bankaların likidite sorunu yaşamamasını, tapu, vergi ve gümrük gelirlerinin artmasını ve sosyal sigorta ile ihtiyat sandığı fonlarının beslenmesini hedeflediklerini kaydeden Cafer Gürcafer, hükümetten para talep etmediklerini, devletten tek beklentilerinin servis noktalarında değişiklik ve düzenleme olduğunu söyledi.

Başbakan Ersin Tatar da koronavirüs sonrası dünyada KKTC algısının olumlu olacağına işaret ederek, “bir ada olarak turizm destinasyonuyuz ama aynı zamanda altyapısı, insanının sıcaklığı ve sağlığa verdiği önemle konut alacak olanların sayısı artabilir. Çünkü koronavirüs sonrası burası bir cazibe merkezi haline gelecek” dedi.

Sektörün yurtdışındaki bağları sayesinde şu anda bile internet üzerinden tanıtım ve satış yaptığını ifade eden Tatar, hükümetin inşaat ve gayrimenkul sektörüne olan desteğinin süreceğini ifade etti.

Tatar, geleceğe yönelik hazırlık yapılmasına büyük önem verdiklerini de belirterek, “sizlere güveniyoruz. İşbirliği içinde çalışıp daha iyi noktaya gideceğimize, KKTC’ye katma değer yaratacağımıza ve üretime katkı koyacağımıza inanıyorum” dedi.

İnşaat sektörünün yan sektörlerle birlikte lokomotif olarak nitlendirilen turizm ve yükseköğretim kadar ekonomiye katkı sağladığını kaydeden Tatar, “korona sonrası başka bir dünya oluşacak. İnsanlar metropollerden uzaklaşak. Ülkemizin cazibesi artacak ve ilgi artacak diye düşünüyorum. Bunu akıllı bir şekilde doğamızı da koruyarak, alım gücü yüksek, kültürlü ve uyum sağlayabilecek insanları ülkemize çekmeliyiz” dedi.

Başbakan bu çerçevede birliğin hazırladığı çalışmayı önemsediklerini ve çalışmaya hazır olduklarını belirterek, “önce hükümet ardından da mecliste tartışarak gerek yasal düzenleme gerekse mevzuat değişikliği ile sektörün önünü açmak ve ekonomiye katkı sağlamak bizlerin görevidir” dedi.Başbakan Tatar’ın konuşmasının ardından Özalp Nailer sunumu yaptı.

(BRT)