Mühendis ve Mimar Odaları Birliği deprem konusunda değerlendirme yaptı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Tunç Adanır, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu ve Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadilili ile birlikte “Deprem Kuşağında Olan Ülkemizde Yapı Stokumuzun Deprem Açısından Değerlendirilmesi Ve İzlenecek Yöntemlerin Bilgilendirilmesi”  başlıklı basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Tunç Adanır, birliğin yasasında vize ile ilgili değişiklik önerisine işaret etti.

Tunç Adanır, bu konuyla ilgili büyük bir mücadele verildiğini ve vizenin önemli bir kriter olduğunu anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Adanır “Mevcut yapımızı nasıl geliştirebiliriz, nasıl daha iyiye götürebilirize bakmamız gerekir. Bu noktadan sonra inanıyorum ki siyasilerimiz de bizlerle aynı fikirdedir” dedi.

Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadilili de, Türkiye’de gerçekleşen deprem ve bu depremin Kıbrıs adasında nasıl bir etkisi olduğuna yönelik bilgiler paylaştı.

Oğuz Vadilili, Kıbrıs adasının ciddi deprem kuşaklarının etkisi altında olduğunu söyledi.

Vadilili, Tuzla, İskele Long Beach ve Gaziveren kıyı şeridinin problemli zemin alanları olduğunu belirterek, bu bölgelerde veriler ışığında inşaat yapılması gerektiğinin altını çizdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu da, İskele bölgesindeki binalarla ilgili ihbarlar üzerine bölgede incelemelerde bulunduklarını ve sadece bazı çatlaklar olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

İskele Belediyesi’ne çağrıda da bulunan Yağcıoğlu, kaç tane binanın mesleki denetimden geçmediğini ve kaçak pozisyonda olduğunun listesini çıkarmasını istedi. Gürkan Yağcıoğlu, listenin çıkmasının ardından İnşaat Mühendisleri Odası’nın üzerine düşeni yapacağını söyledi.

Yağcıoğlu depremden sonra birkaç türlü gözlem yöntemi olduğunu da anlattı.

Yağcıoğlu, “Önce gözle yapılan gözlem, eğer mimarı mühendisi bilinen bir yapıysa önce mimarı ve mühendisine başvuru yapılsın. Onlar gider önce yapıyı gözlemler, eğer ileri bir tetkik gerektirirse zaten o zaman bize başvurulur ve bizim inşaat malzemeleri laboratuvarımızın her türlü çalışmayı yapmaya kapasitesi müsaittir” dedi.

Okullar, hastanelerin ve kamu binalarının da gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Yağcıoğlu, Planlama ve İnşaat Dairesi’nin kapasitesinin artırılarak bir an önce denetimlere başlaması gerektiğini söyledi.

Gürkan Yağcıoğlu, İsias Otel’den alınan numunelerin laboratuvarda çalışıldığını, ilgili teknik raporun haftaya kamuoyuyla paylaşılacağını da ifade etti.

[ad_2]

Mühendis ve Mimar Odaları Birliği deprem konusunda değerlendirme yaptı