Muhalefet Parti Başkanları ekonomik konulara dikkat çektiler – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Muhalefet Parti Başkanları ekonomik konulara dikkat çektiler

Muhalefet Parti Başkanları ekonomik konulara dikkat çektiler


Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’den bu süreçte kaynak geleceğinin anlaşıldığını ifade ederek, kaynakların nasıl ve nerelere harcanacağının yaşamsal önem taşıdığını söyledi.

Ülkenin en önemli gelir kaynakları olan turizm ve yüksek eğitimden bir süre kaynak gelemeyeceğinin ortada olduğunu, bu yüzden sağlık ön planda tutularak kapıların en erken zamanda açılmasının değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Erhürman, düşen alım gücünün yükseltilmesi gerektiğini, aksi halde piyasada yaşanacak gelir kaybının çok büyük sorunlar yaratacağını belirtti.

Erhürman, turizm, yüksek öğretim, inşaat sektörü, tarım, hayvancılık, küçük sanayi, çevre ve bilişim alanlarında yeniden yapılanmaya tam da bu dönemde gidilmesi, ayrıca gelir vergisinin de yeniden kurgulanması gerektiğini söyledi.

Tufan Erhürman, sağlık ve ekonomide rehavete kapılmadan yeni kurgulanacak bir dönemin kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.

 

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, dünyanın ekonomik krizden çıkmak için piyasaya para pompalandığını, Güney Kıbrıs’ta bir dönem yaşanan ekonomik krizde “varlık vergisi”nin uygulandığını ve yüksek gelirlerden sağlanan kaynakla ekonominin çarklarının çalıştırıldığını anımsattı.

Turizm ve yüksek eğitimde gerekli tedbirler alınmazsa ekonominin çok zorlanacağını kaydeden Özyiğit, Güney Kıbrıs ile kapıların açılmasının ekonomiyi güçlendireceğini, çarkların hızlı dönmesini sağlayacağını, ancak tarihin henüz belli olmadığını ifade ederek, “Bu çarklar nasıl dönecek biri bize anlatsın” dedi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ise, Pile’de yaşayan vatandaşların durumu ve sınır kapılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Pile’de yaşayan ve Kuzey Kıbrıs’ta iş yeri olan kişilerle ilgili bir açılım yapılması gerektiğini söyleyen Ataoğlu, Güney Kıbrıs’ta çalışan kişiler ve eğitim alan öğrencilerle ilgili de bir açılım yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı da, son Bakanlar Kurulu toplantısında ikinci ekonomik paketin açıklanmasını beklediklerini ancak bu beklentilerin boşa çıktığını söyledi.

Arıklı, “Servet vergisinin” getirilmesi, öz kaynakların artırılması ve ülkenin üzerine düşen ekonomik tedbirleri almasının gerektiğini ifade ederek, bunun ardından da enflasyon oranında Türkiye’den para istenebileceğini kaydetti.(BRT)