Meclis’te güncel konuşmalar yapılıyor – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Meclis’te güncel konuşmalar yapılıyor

Meclis’te güncel konuşmalar yapılıyor


Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer veriliyor.

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, Covid-19 ile ilgili alınan önlemler ve etkileri ile eğitim konusunda yaptığı konuşmada, hükümetin bu süreçteki uygulamaları, kararları ve açıklamalarını eleştirerek, hükümetin doğrular konusunda en az enerjiyi harcadığını, en çok enerjisini kaos yaratılması için harcadığını savundu.

Özdenefe, hükümetten sadece bir yol haritası ve kriterleri açıklamasını beklediklerini ifade ederek, özellikle okullar ile ilgili yeni bir eğitim sistemine ihtiyaç duyulduğunu, ancak bu konuda hiçbir önlem ve karar göremediklerini, önümüzdeki süreç ile ilgili somut adımlar görmek istediklerini kaydetti.

Eylül ayında yüksek öğrenim ile ilgili de bir kriz yaşanacağını öngördüklerini ifade eden Özdenefe, bakanlığın yüksek öğrenim ile ilgili ne gibi çalışmalar yaptığını sordu.
Dünyada iyi bir konuma gelen ve önemli bir yer edinen DAÜ’de yaşanan sıkıntıya da değinen Özdenefe, üniversiteye ve çalışanlara sahip çıkılmasını istedi.
Karantina otellerinde kaç kişinin kaldığı ve bu otellere ne kadar ödemeler yapıldığını soran Özdenefe, ayrıca Maliye’nin borçlanmalarla ve fonlarla ilgili kamuoyuna detaylı açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Özdenefe, hükümetin Covid-19 önlemleri ile ilgili gerekli olan ateş ölçme, maske gibi ürünlerin satış fiyatlarını denetlemesi gerektiğine işaret etti, ayrıca açılan ve kapalı bırakılan iş yerleri ile ilgili de karmaşıklık yaşandığı, bunun kaçak iş gücü yaratacağı uyarısında bulundu.
Özdenefe, 6 Mayıs’tan (yarından) sonra ülkeye kaç uçak seferi yapılacağı ve kaç kişinin neye göre ülkeye geleceğinin de açıklanmasını istedi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, ülkeye uçak seferi yapılacağı ve 2 bin 500 kişinin geleceği haberlerinin doğru olmadığını vurguladı.

Atakan, 15 Mayıs tarihine kadar ülkeye sefer yapılmaması konusundaki Bakanlar Kurulu’nun koyduğu seyahat kısıtlamalarının sürdüğünü, gerekli olmadığı sürece ve Sağlık Bakanlığı onayı olmadan bu seferlerin yapılmayacağını söyledi.
Atakan, birçok KKTC vatandaşının yaşanan sıkıntılardan dolayı ülkesinden uzakta kaldığını, Türkiye ve İngiltere’deki temsilciliklere yapılan başvurulardan sayı takibi yaptıklarını ancak şu an için netleşmiş bir sefer olmadığını kaydetti.
Bilişim Yasası ile ilgili konuya da değinen Atakan, sosyal medyada yapılan hakaretlerin cezasız kalmadığını vurguladı, ceza yasasında bazı değişiklikler yapılarak da bu konunun çözülebileceğini anlattı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da, geçen hafta bu kürsüden Bakanlar Kurulu’nun hangi iş yerlerinin nasıl açılacağı konusunda hazırlık yaptığını ve birçok konuya cevap verebilecek detaylandırma yaptıklarını anlattıklarını kaydetti.
Taçoy, denetimlerin İş Sağlığı ve Güvenliği Müfettişleri tarafından yapılacağını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konuda gerekli denetimlere destek vereceğini açıkladığını ifade etti.

İş yerlerinin denetimlerine dünden itibaren başlandığını, bu denetimlerin süreceğini ifade eden Taçoy, kendi bakanlığının da gerekli denetimleri yapacağını, ancak bu denetimleri yaparken de diğer bakanlıklarla koordineli şekilde çalışacaklarını ve iş yerlerini sıkmayacaklarını anlattı. Taçoy, hiçbir denetimi es geçmediklerini vurgulayarak, örneğin maske satışına yönelik bazı kararlar ürettiklerini ve bazı fiyat ve üretim tedbirleri aldıklarını söyledi.

Bazı iş yerlerinin açılıp bazılarının kapalı kalması kararını tek başlarına almadıklarını, kapalı olanların Mayıs’ın ikinci haftası açılmasının ön görüldüğünü ve bu kararların ilgili sektörlerle konuşularak alındığını ifade eden Taçoy, bu salgınla ilgili en önemli konunun temas olduğunu, bu yüzden yemek veya berber, güzellik uzmanlığı gibi temas yoluyla hizmet verecek işletmelerin açılmasının gerekli tedbirlerin alınmasının ardından olacağını kaydetti.
Taçoy, şu anda bir virüs ile savaştıklarını ve bu savaşın ekonomiyi etkilediğini ifade ederek, nakit akışında problem olduğunu, bir süre daha bu sıkıntının süreceğini belirtti.

Bu süreçte piyasaya vadeli düşük faizli ve TL cinsinden bir “can suyu” vermeleri gerekeceğini anlatan Taçoy, ilk etapta küçük işletmelere destek vermeye çalıştıklarını, büyük işletmelerin de buna ihtiyaç duyabileceğini ifade ederek, her sektörle dayanışmayı sürdüreceklerini ve sıkıntıları aşacaklarına inandığını söyledi.