Meclisin bugünkü oturumu sona erdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

Cumhuriyet Meclisi’nde güncel konuşmaların ardından bugünkü oturum sona erdi. Bir sonraki oturum 29 Mart Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.

CTP Milletvekili Fikri Toros, “Hellimin Geleceğine Dair Gerekli Olan Devlet Politikaları” konusunda konuşma yaptı.

Hellimin Kıbrıs adası için önemine vurgu yapan Toros, güney ve kuzeyde en yüksek istihdamın yapıldığı alan olduğunu belirtti.

Hellimin toplam sütün yüzde 50’sinin tüketildiği sektörün önde gelen ürünü olduğunu söyleyen Toros, bugünlerde sürecin sonuna yaklaşıldığının söylendiğini ancak daha netleşmeye zaman olduğunu kaydetti.

Kesinleşme öncesinde gerekli olan yasal prosedürlerin bugün yarın yapılacağını, özel koşullar çerçevesinde uzlaşı alanı olan metinlerin iki tarafa gönderileceğini, son müzakerelerin yapılacağını, bundan sonra sürecin kesinleşeceğini söyleyen Toros, bugünden sonra yapılması gereken ev ödevlerine değindi.

Tarım sektöründen başlayarak hayvancılık süt üretimine kadar devam eden bir sektörü içerdiğini söyleyen Toros, tarım sektöründe üretilen arpanın tohum aşamasından hasat aşamasına kadar AB standartlarına uyumlu bir süreç izlenmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Toros, yemi ürettikten sonra çiftliklerin hastalıklardan ari hale gelmesi gerektiğini, üretilen çiğ sütün sürekli pazar bulunması, üreticinin hak ettiği bedeli almasının sağlanması, uygun teknolojinin kullanılmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.

AB ülkelerinde süt ve hayvansal üretimin denetiminin akredite olmuş, uzman, bağımsız, özel denetim şirketlerinden hizmet almalarıyla gerçekleştiğini söyleyen Toros, Avrupa Komisyonunun bu iki alandaki ürünlerin denetlemesini yapmadığını belirtti.

“Kıbrıs Cumhuriyetinin” adanın kuzeyinde yetki kullanmasının mümkün olmadığını söyleyen Toros, böyle bir olasılığın söz konusu olmadığını, bilgi kirliliği yaratmanın doğru olmadığını kaydetti.

Bağımsız denetim şirketinin, KTTO ile işbirliği yapacağını söyleyen Toros, bundan sonrasının ise daha sonra belirleneceğini kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bal, patates ve hellim ticareti arasında benzerlik olmadığını söyledi.

AB Komisyonu’nun bal ve patateste uzman atadığını denetleme yapıldığını Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden ticaret yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, hellimde de bunu arzu ettiklerini ancak hellimin hassas olmasından dolayı bunun farklı şekillerde yapıldığını belirtti.

Küçükbaş ve büyükbaş sütü ve SÜTEK’in toplamadığı süt oranları ile ilgili bilgi veren Çavuşoğlu, hellim için gereken sütü temin edebilecek durumda olunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, ülkede üretimde, hayvan hastalıkları konularında iyi bir durumda bulunulduğunu söyleyerek, piyasa değerinde satış yapıldığı anda hızla daha iyi duruma gelineceğini belirtti.

Çavuşoğlu, “Endişelerimiz vardır ama mücadeleyi bırakmayacağız” dedi.

Küçükbaş yaklaşık 20 milyon litre süt bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, bunun tümünün SÜTEK tarafından alınmadığını, ancak hellimde kullanılmak üzere sübvanseyeler ile bu sütün alınabileceğini belirtti.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, “hükümet icraatları” konusunda konuşma yaptı.

Angolemli, geçmişte yapılan hatalardan dolayı ambargo altına girildiğini söyleyerek, hellim konusunda kapalı oturumda tartışma yapılmasını istedi.

Ülkenin geleceği için önemli olan hellim için ortak bir görüşe varılmasını isteyen Angolemli, gizli tutanakların da görüşülmesine olanak sağlayacak şekilde kapalı oturum talebinde bulundu.

Angolemli, sağlık çalışanlarına verilen değerin ve teşekkürün sözde kaldığını söyleyerek, pandemide çalışan sağlık çalışanlarının yemeklerinin kesilmesini eleştirdi.

500 milyon TL toplanmamış vergi bulunduğunu, izaz ikrama ciddi paralar ayrıldığını dile getiren Angolemli, bunlardan tasarruf yapılması gerektiğini belirtti.

Angolemli, çöken yolların işaretlenmesi, çemberlerin ışıklandırılması gerektiğini, bu sorunların giderilmemesinden doğacak sorunların sorumlusunun hükümet olacağını söyledi.

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, “Pandemi Ekonomi ve Ekonomide Son Gelişmeler” konusunda konuştu.

Uluçay, ekonomide daralma, yolcu sayısı ve konaklamada azalma, işsizlik rakamlarında artış olduğunu söyledi.

Kısa vadede ekonominin gelişimi için neler yapılabileceğinin önemli olduğunu belirten Uluçay, özel sektöre yönelik hibe destek programlarının hayata geçmesi gerektiğini kaydetti.

Uluçay, pandemi yanında, döviz krizinin çıktığını, bunun ülkede karamsarlık yarattığını söyledi.

Elektronik bilezik uygulamasın üstesinden gelinebileceğini, iyi bir programlamanın şart olduğunu belirten Uluçay, aşı konusunda belirsizlik yaşandığını kaydetti.

Tasarruf tedbirleri almakta geç kalındığını söyleyen Uluçay, daha fazla tasarruf yapılması gerektiğini belirtti.

Uluçay, erken seçime yönelik adımın atılmasının önemine vurgu yaptı.

Hellim konusuna da değinen Uluçay, Kıbrıs Türk halkı açısından konunun önemli olduğunu, açılım sağlayacağını, hellimin AB nezdinde tescilinin süreç alacağını, bunun ekonomik faaliyet açısından Kıbrıslı Türkler için önemli bir açılım olacağını ifade etti.

Uluçay, Cumhurbaşkanına hellim konusunda orta vadeli süreçte pozitif gündemi koruma çağrısında bulundu.

Uluçay, ekonominin ihtiyaç duyduğu iç dinamiklerin tetiklenmesi için özellikle kısa vadeli yaza dönük turizm ticaret faaliyetlerinde birtakım önlemleri düşünmesi gerektiğini, iç turizme yönelik çalışma yapılabileceğini kaydetti.

Maliye Bakanı Dursun Oğuz, asbestli bina konusuna ilişkin ilgili bakanlıkların gerekenleri yapacağını belirtti.

Günlük karantina otellerindeki masrafa değinen Oğuz, ciddi miktarda bir paranın harcandığını söyledi.

Oğuz, Türkiye ile yapılan protokol çerçevesinde henüz kaynak girişi olmadığını, ay sonu giderlerle ilgili borçlanmaya gitmeleri gerekebileceğini belirtti.

Maliyenin geliri, borçlar, ödemeler gibi konularda rakamsal bilgi veren Oğuz, piyasaya ödemelerin peyderpey yapılmakta olduğunu söyledi.

Türkiye’nin her zaman aşı konusunda yardım ve destek verdiğini söyleyerek teşekkür eden Oğuz, Türkiye’den gelecek aşı miktarının şu an belli olmadığını belirtti.

Oğuz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 13 bin 500 yardım paketi dağıttığını, talep doğrultusunda yardımların devam ettiğini ifade etti.

Elektronik bileziğin maliyeti düşürmek adına önemli bir adım olduğunu söyleyen Oğuz, bu yönde fedakarlıkla çalışma yapılacağını belirtti.

Hibe programlarının maliyenin gücü oranında yapılabildiğini belirten Oğuz, faizlerin ve dövizin yükselmesinin işleri daha da zorlaştırdığını söyledi.

UBP Milletvekili Sunat Atun, “Maarif Vakfı” konusunda konuşma yaptı.

Atun, Türkiye Maarif Vakfı’nın KKTC’ye başvuruda bulunduğunu, tescilini onaylandığını, 2017’de de hayır kurumu olarak ilan edildiğini söyleyerek, dönemin bakanı olarak bu konuda açıklama yapma ihtiyacı hissettiğini kaydetti.

Küresel ve önemli bir kurum olan vakfın, bugün 44 ülkede eğitim yapan, genç, küresel vizyona, insani değerlere sahip bir kurum olduğunu söyleyen Atun, 43 bin öğrenciye sahip olduğunu belirtti.

Türkiye Maarif Vakfı’nın 2010-23 Eğitim Strateji Planı’na değinen Atun, kaliteli nitelikli eğitim vizyonunda olduğunu kaydetti.

Türkiye Maarif Vakfı’nın vizyonunda, net, tanımlanmış güçlü ifadeler bulunduğunu söyleyen Atun, küreselliği rakamlarla ispatlı bu küresel eğitim kurumunun KKTC’de hüsnü kabul ile ağırlanması gerektiğini belirtti.

Atun, “ ‘Okul, ilahiyat eğitimi verecek’ diye söylemler var. Keşke ilahiyat bilgisi verse de bu bilgiler, güçlü kurumsal devlet kontrolündeki kurumlardan alınsa” dedi.

Eğitime dar çerçeve ile yaklaşılmaması gerektiğini söyleyen Atun, eğitime geniş ufuklarla bakılmasını istedi.

Atun, okulların teknik donanımına, müfredata değindi.

COVID 19 dolayısıyla ülkede ekonomik sorunların arttığını söyleyen Atun, yeni enstrüman ve politikalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Küçük esnaf ve zanaatkara yönelik önlemler alınması gerektiğin dile getiren Atun, finansman alanında küçük işletmelerin ayakta durabileceği programlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

BRT/TAK

[ad_2]

Meclisin bugünkü oturumu sona erdi