Maraş açılımının ikinci aşamasına geçildi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

Maraş açılımının ikinci aşamasına geçildi




Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 47’nci yıl dönümü kutlamaları kapsamında Kapalı Maraş açılımında ikinci aşamaya geçildiğini duyurdu.

Tatar, “Ülkemizin bir parçası olan Kapalı Maraş’ı açma kararımız, yıllardan beridir mallarına ve mülklerine gidemeyen eski sakinlerinin ve hak sahiplerinin mülklerinin iadesini mümkün kılacak, son derece önemli bir açılımdır. Amacımız buradaki mağduriyeti gidermektir. Kapalı Maraş açılımı, Taşınmaz Mal komisyonu üzerinden mülkiyet haklarına saygılı ve hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede, Bakanlar Kurulumuz tarafından kabul edilen kararla Kapalı Maraş’ın yüzde üç buçuğuna tekabül eden bölgenin, askeri bölge statüsü kaldırılarak, Maraş açılımımızın ikinci aşamasına geçilecektir. Bu adımla, iade talebiyle başvuran hak sahiplerine, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu yönde bir karar vermesine olanak sağlanacaktır” dedi.

Başbakan Ersan Saner de, Maraşı’ın yaklaşık yüzde 3 buçukluk bir kısımına tekabül eden alanın resmen açıldığını açıkladı…

Saner, Bakanlar Kurulu kararıyla Maraşı’ın yaklaşık yüzde 3.4’lük bir kısımına tekabül eden bir alanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği haklar çerçevesinde, müracaat etmeleri durumunda hak sahiplerine takas, tazminat ve iade edilebileceğini belirtti.
Saner, mülklerin gerçek sahiplerinin, KKTC yönetiminde yaşamayı kabul etmeleri halinde, mal tazmin komisyonuna başvurabileceklerini de ifade etti…

Bölgenin mal tazmin komisyonu kararlarına uyularak açılacağını dile getiren Başbakan, “Ancak resmen açılmıştır diyebiliriz. Bakanlar Kurulu kararını, Cumhurbaşkanı halkla paylaştı” dedi.

Saner, “Kendi egemenlik haklarımızdaki topraklarda buna uygun politikalar üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Maraş açılımına en büyük destek Türkiye Cumhuriyeti’nden geldi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rum tarafının karşı propagandasına rağmen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Maraş konusunda ortaya koyduğu tutumu tebrik etti.

Erdoğan, Maraş’ta askeri bölgenin pilot bölge olarak yerleşime açılacak olmasını; herkesin yararına yeni bir dönem olarak nitelendirdi…

Erdoğan, “Maraş’ta hayat yeniden başlayacaktır. Artık Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır. Yıllardır atıl durumda kalan bu bölge çözümsüzlüğün değil Kıbrıs adasının müreffeh geleceğinin sembolü olacaktır. Yeni mağduriyetler oluşturulmayacaktı“ “ ifadelerine yer verdi.