LTB ve ZMO işbirliğinde Haspolat’a GDO’suz dane soya ekimi yapıldı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

LTB ve ZMO işbirliğinde Haspolat’a GDO’suz dane soya ekimi yapıldı

[ad_1]

 

Lefkoşa Türk Belediyesi ile Ziraat Mühendisleri Odası, Kuzey Kıbrıs’ta soya üretimi ile ilgili işbirliği başlattı.

Haspolat Yeni Atıksu Arıtma Tesisi’nin de bulunduğu bölgede belediyeye ait alana 26 Mayıs 2021 tarihinde ilk kez pilot uygulama olarak dane soya ekimi yapıldı.

 

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Kuzey Kıbrıs’ta Ziraat mühendisleri Odasının rehberliğinde GDO’suz soya üretimi için Lefkoşa’da yeni bir üretim devrimini ve modelini başlattıklarına dikkat çekti.

 

Harmancı, “arazilerimizi tarım arazisine dönüştürerek üretime ve üreticilere açıyoruz. Üretime can verecek olan sudur. Atıksu arıtma tesisimizden çıkan AB standartlarındaki tarımsal suyu kullandık ve tesisimizden çıkan toprak zenginleştirici gübreyi katma değer yaratarak üretimde değerlendirdik” dedi.

 

Kolektif çalışma ve üretim modeli ile bölgedeki çiftçilerin yanında belediyenin desteğiyle gençlerin de sürecin paydaşı olacağını kaydeden Harmancı,  Üretecekler, ekonomik açıdan yerli üretici kazanacak, hayvancı yemi yurtdışından ithal etmeyecek ve kırsalda ekonomik kalkınmaya katkı sağlanacak” ifadelerini kullandı.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam da, 400 kilo farklı markalardan oluşan GDO’suz soya tohumu ithal edildiğini belirtti ve hasatın Eylül-Ekim aylarında yapılacağını aktardı.

 

 



[ad_2]