Lohusa Nedir, Ne Demektir? Lohusalığın Kadındaki Değişimleri Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Lohusa Nedir, Ne Demektir? Lohusalığın Kadın… Lohusalık, kadınların doğum yaptıktan sonraki yaşadıkları süreç olarak tanımlanmaktadır. Doğum sonrası kadın vücudunda yaşanan değişimler lohusa dönemi yüzünden olur ve hem ruhsal hem de bedensel etkiler yaratır. Peki, lohusa nedir, ne demek? Lohusalığın kadındaki değişimleri nelerdir?

 

Lohusa, bir kadının doğum sonrasında geçirdiği, genellikle ortalama 6 hafta süren dönemi ifade eden bir terimdir. Bu süreçte, kadınların gebelik sırasında meydana gelen metabolizma ve genital sistemdeki değişimler, normale dönme sürecini içerir. Lohusalık döneminde, hormon seviyeleri ve rahim boyutları, gebelik öncesi seviyelere geri döner.

LOHUSA DEĞİŞİMLERİ

Rahim

Doğumdan hemen sonra, rahim küçülmeye başlar ve bu küçülme süreci genellikle ortalama 6 hafta boyunca devam eder. Doğumun ilk günlerinde, rahim kasılmaları nedeniyle ortaya çıkan ağrılara “doğum sonu ağrıları” denir ve özellikle çok sayıda doğum yapmış kadınlarda daha sık görülür. Hamilelik sırasında artan sıvı miktarı, lohusalığın başlangıcından itibaren idrar ve terleme yoluyla vücuttan atılır. Bebek emzirildiğinde, terleme daha da artabilir. İdrar yapma zorluğu ve kabızlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer doğum sezaryen ile gerçekleşmişse, sezaryen doğumların ardından kesi bölgesinde hissizlik meydana gelebilir.

Hormonlar

Gebelik sırasında artan hormon seviyeleri, zamanla düşer. hPL, hCG, FSH ve LH seviyeleri ile cinsel steroidlerin düzeyleri, gebelik öncesi normal seviyelere geri döner. Prolaktin hormonu (süt hormonu) da gebelik sonrasında azalır ve genellikle 2 hafta içinde gebelik öncesi düzeylere geri döner. Ancak, emziren kadınlarda prolaktin seviyeleri yüksek kalabilir ve emzirme devam ettiği sürece yüksek seviyelerde seyredebilir.

Psikoloji

Lohusalığın ilk haftasında psikolojik olarak şu değişimler yaşanabilir:

Bazı kadınlar gebelik sonrası depresyon yaşayabilirler bu duruma postpartum depresyon denir. Ayrıca bazı kadınlarda da psikoz görülebilir (postpartum psikoz). Sinirlilik alınganlık hali, yetersiz olma korkusu yaşanabilir, emzirememe veya sütüm gelmezse korkusu yaşanabilir, eşten uzaklaşma hali, değişik derecelerde depresyon ve kanama oluşabilir.

“Lohusa Nedir, Ne Demektir? Lohusalığın Kadındaki Değişimleri Nelerdir?” haberi, 21 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Lohusa Nedir, Ne Demektir? Lohusalığın Kadındaki Değişimleri Nelerdir? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Lohusa Nedir, Ne Demektir? Lohusalığın Kadındaki Değişimleri Nelerdir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 21 Ocak 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Lohusa Nedir, Ne Demektir? Lohusalığın Kadındaki Değişimleri Nelerdir?

Yorumlar kapalı.