Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği “Dünya Arı Günü” etkinliği düzenledi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği “Dünya Arı Günü” etkinliği düzenledi




 

 

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Gıda Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği’nin organizasyonuyla “Dünya Arı Günü” etkinliği düzenlendi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yer alan etkinlikte ilk konuşmayı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bakanlık Müdürü Mehmet Ercilasun yaptı.

Ercilasun, KKTC’de ilk kez yapılan etkinlikte yer almaktan onur duyduğunu belirterek, Bakanlık olarak arıcıların sıkıntılarını çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Arıcılığın ülkede çok başarılı bir sektör olarak yoluna devam ettiğine işaret eden Ercilasun, hedeflerinin bu sektörü daha da ileriye taşımak olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu da Birlik olarak eğitime çok değer verdiklerini belirterek, yıl içerisinde “Arı Üretimi” ve Arı Zehiri” konularında düzenledikleri eğitimlerle sektörü ileriye taşıdıklarına inandığını söyledi.
Kasapoğlu ülkede Dipkarpaz’dan Yeşilırmak’a kadar faaliyette 600 arıcı ve 30 bin kovan bulunduğu bilgisini de verdi.
Arıcılığın kırsalda kalkınmaya katkı yaptığını, arıların da doğadaki besin zincirini olumlu etkilediğini belirten Kasapoğlu, bu sebepten sektörün değerinin bilinmesini istedi.

Kıbrıs Türk Arıcılar Birliği’nin Devletten beklentilerine de değinen Kasapoğlu, bal arılarının birincil düşmanı olan eşek arılarının kontrol altına alınması, arı parazitleriyle mücadele ilaçlarının temin edilmesi ve narenciye ilaçlamalarının kontrollü yapılması gerektiğini belirtti.

Arı Günü etkinliğinde Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Başkanı, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Gıda Mühendisleri Odası Başkanı da birer konuşma gerçekleştirdi.