KTTO’nun 12’nci Rekabet Edebilirlik Raporu açıklandı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

KTTO’nun 12’nci Rekabet Edebilirlik Raporu açıklandı

KTTO’nun 12’nci Rekabet Edebilirlik Raporu açıklandı

Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından hazırlanan, “12. Rekabet Edebilirlik Raporu” açıklandı.

“Kuzey Kıbrıs Teşvik ve Devlet Destekleri” ana temasıyla düzenlenen Kuzey Kıbrıs Rekabet Edebilirlik Forumu’nun açılış konuşmasını Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz yaptı.

Deniz, hükümetin kapsayıcı ekonomik önlemler alması gerektiğini, pandemi sürecinde ekonominin ancak bu şekilde ayağa kaldırılabileceğini belirtti.

Devlet, kamu kurumları ve hane halkının daha güçlü olmasının, pandemi sürecinden daha az etkilenmeyi sağlayacağını belirten Deniz, rekabet gücünü yükseltmek için yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Deniz, “Bunun da reçetesi bellidir. Cesaret içinde adımlar atılmalıdır” dedi.Ardından Dr. Yenal Süreç ile Yrd. Doç. Dr. Fehiman Eminer tarafından kaleme alınan raporun sunumu yapıldı.

 

Forumda konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da, KTTO’nun yıllardır aynı sabır, kararlılık ve kalite ile hükümetin uygulamalarına rehber niteliğindeki bu çalışmaya imza koyduğunu belirterek, sürdürülebilir bir ekonomi için her zamankinden daha fazla gelişim ve değişim kararlılığına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Taçoy, pandemi sürecinde sağlık alanında elde edilen başarının ekonomi alanında da taçlandırılması gerektiğini vurgulayarak, “Herkes bir bedel ödedi, ödüyor. Bize düşen bunu en aza indirerek önce gerilemeyi durdurmak sonra da kayıpları giderecek şekilde iş insanlarının önünü açmak” dedi.

Kamuda birçok alanda ciddi reformlara ihtiyaç olduğunu söyleyen ve kaynakları etkili kullanmanın önemine değinen Taçoy, istatistiki bilgilerin toplanması için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

 

Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, son derece sıkıntılı bir dönemden geçildiğine işaret ederek, tedbiri elden bırakmadan devam etmek gerektiğini söyledi.

 

An itibariyle turizm ve yükseköğretimde talebin eski noktaya gelmesinin epeyce zaman alabileceğini söyleyen Erhürman, kredi olanaklarını ve TC katkısını birleştirerek hep beraber bir şey çıkarmak gerektiğini belirtti.

 

Erhürman, KOVİD-19 salgını dolayısıyla yaşanan ekonomik sıkıntıların aşılması için sınırlı kaynakların doğru yerlerde kullanılması gerektiğini de belirtti…

Başbakan Ersin Tatar da, siyasilerin kararlarını verirken mutlaka bu raporlardan yararlandığını söyleyerek, “önemli olan ülkeyi ileriye taşımaktır” dedi…

Kimsenin KKTC’de pandemi sürecinde elde ettiği başarıyı küçümsememesini isteyen Tatar, büyük resme bakıldığında KKTC’nin önünün açık olduğun anımsattı…

 

Kamu maliyesi gelirlerinin pandemiden dolayı azaldığını kaydeden Tatar, normalleşme sürecinin uzamasına bağlı olarak bütçe performansının ortaya çıkacağını söyledi.

 

Kamu maliyesini iyi yönettiklerini, hiçbir israfa izin vermediklerini kaydeden Tatar, özel sektörün pandemi nedeniyle yaşadığı sorunları aşabilmesi için ikinci paket hazırlığında olduklarını anlatı, faizlerin yeniden değerlendirilmesinde de fayda olduğunu dile getirdi…

 

 

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay da rekabet edebilirlik raporunun ortaya çıkmasında ülke için önemli olduğunu söyledi…

Uluçay, “Aslında şu soruyu sormamız gerekiyor, ülke ekonomisini bundan sonra nereye doğru yönlendirebiliriz?… Yönlendirdiğimiz alanlardaki eksikleri gidermek için, ülkemizde bir çalışma sistematiğini yaratmamız gerekiyor” dedi.

Pandemi döneminde eksikliklerin ortaya çıktığını belirten Uluçay, kurumsal kapasitelerin artırılması gerektiğinin altını çizdi.

 

(BRT)