KTOEÖS, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını eleştirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Türkiye’nin Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini eleştirdi.

Eylem, “kadına karşı şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemekte, kadınları korumakta çok önemli bir anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi’nin 2011 yılında KKTC Meclisi tarafından oy birliğiyle onaylandığını” anımsattı.

KTOEÖS Genel Sekreteri Selma Eylem bugün yaptığı açıklamada, Türkiye’de kadınların orta çağ karanlığına sürüklenmek istendiğini kaydederek, hakim olan zihniyetle “Toplumsal cinsiyet rolleri toplumun ataerkilliğiyle paralel olarak, kadın erkek eşitliğini ortadan kaldırıp, erkeğin erkek olmak sıfatıyla kadından üstün olduğu, kadının erkeğe tam itaatinin istendiği” iddia edildi.

Eylem, kadına şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadelenin bütüncül politikalarla desteklenmesi ilkelerinden oluşan İstanbul Sözleşmesi doğrultusunda Türkiye’de çıkartılan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı yasanın da uygulanmadığını kaydetti.

Eylem, “Kadın ve erkeğin eşit olmadığı, kadın ve erkeğin eşit olduğu söyleminin fıtrata aykırı olduğu, hamile kadının sokağa çıkmaması ve kahkaha atmaması gerektiği” görüşlerinin açıkça dile getirilirken uluslararası sözleşme maddelerinin de uzun süredir ihlâl edildiğini savundu.

Eylem, “Her geçen gün kadına şiddet, taciz, tecavüz oranı yükselmekte. 2020 yılında 300 kadın öldürülmüş, 171 kadın şüpheli şekilde ölü bulunmuştur. Çocuk istismarı artmaktadır. Kız çocukları evlilikleri oranı artış göstermektedir” dedi.

Selma Eylem, kadının yok sayılmasının, laik cumhuriyet yönetiminin tasfiye edilmesinin şeriat devlet yönetimini kurma talebinin en önemli adımı olduğunu savundu.

Eylem, şöyle devam etti:

“Kıbrısın garantörü olan böyle bir gerici anlayışın neden federasyonu da tasfiye etmeye çalıştığının net cevabıdır. Kıbrıs Türk toplumunun iradesinin neden tamamen gasp edildiğini görmek istemeyen kör gözler, sessizce izleyenler görmek zorundadır. İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı alanlar, eğitimimizden, kültürümüzden, eşitlik, bağımsızlık ve özgürlük temelinde demokrasimizden derhal elini çekmeli ve çekilmelidir. Kendi ülkesinde ne varsa buraya monte etme çabalarından vazgeçmelidir”

[ad_2]

KTOEÖS, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını eleştirdi