Koku kaybı demans ve alzheimera işaret ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Koku kaybı demans ve alzheimera işaret ediyor Araştırmacılar koku alma duyumuzun ve onun hafızamızla olan bağlantısının demansla mücadelede kullanılabileceğini söylüyor. Birleşik Krallık Alzheimer Araştırmaları Araştırma Başkanı Dr. Leah Mursaleen, “Başka sebepleri olsa da, koku alma duyunuzu kaybetmek demansın erken bir…

Araştırmacılar koku alma duyusunun zamanla kaybedilmesinin demans ve alzheimera işaret ettiğini açıkladı.

Birleşik Krallık Alzheimer Araştırmaları Araştırma Başkanı Dr. Leah Mursaleen, “Başka sebepleri olsa da, koku alma duyunuzu kaybetmek demansın erken bir emaresi olabilir” dedi ve bunun beynin koku alma bölgesindeki hasarın potansiyel bir göstergesi olduğunu söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Dresden Teknik Üniversitesi’nden Prof. Thomas Hummel, “Koku alma, birçok beyin sürecine ve özellikle de uyaranların duygusal işlenmesine yakından dahil” dedi. Gerçekten de kokular, anılar ve duygular sıklıkla birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Araştırmalar kokunun tetiklediği anıların köklerinin çoğu zaman çocukluğumuza dayandığını ortaya koydu.

Hummel, “Koku alma işlevi başarısız olursa, uyaranlar belirginliğini kaybeder ve bu da genel bilişsel işlevleri etkileyebilir” ifadesini kullandı.

Koku alma sisteminde yer alan nöronlar aynı zamanda beyindeki diğer sistemlerde de rol oynar. Uzmanların belirttiği gibi beynin bazı bölgeleri bilişsel ve koku alma süreçlerinde anahtar rol oynuyor. Sonuç olarak, koku alma duyusu işlevsiz hale gelirse bilişsel süreç de etkilenebilir.

Araştırmacılar koku alma duyumuzun ve onun hafızamızla olan bağlantısının demansla mücadelede kullanılabileceğini söylüyor.

KOKU DUYUSUNU GELİŞTİREN CİHAZ KEŞFEDİLDİ

Öte yandan geçtiğimiz yıl Kore’deki araştırmacılar tarafınca gösterilen küçük bir çalışmada yoğun koku eğitiminin, eğitim almayan demanslı 31 katılımcıya kıyasla demanslı 34 hastada depresyon, dikkat, hafıza ve dil fonksiyonlarında iyileşmelere yol açtığını ortaya çıkardı.

Yoğun koku eğitimi zaman ve çaba gerektirir. Bu problemi çözmek amacıyla, Irvine’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden emekli profesör Dr. Michael Leon ve ekibi, insanlar uyurken gecede iki kez 40 farklı koku yayan ‘Memory Air’ adlı bir cihaz geliştirdiler. Leon, yaklaşımın ‘evrensel uyumluluğa’ izin verdiğini söylüyor. İnsanların uykudayken bile daha fazla kokuya maruz bırakılmasının koku alma kabiliyetlerini güçlendirebileceği umut ediliyor. Leon cihaz hakkında testler yapılacağını belirtti.

Koku kaybı demans ve alzheimera işaret ediyor

Yorumlar kapalı.