KKTC ve TC arasında 2023 Yılı İktisadi ve Mali İş Birliği Protokolü” imzalandı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Türkiye

KKTC ve TC arasında 2023 Yılı İktisadi ve Mali İş Birliği Protokolü” imzalandı




Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında “2023 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Protokolle, Türkiye’den KKTC‘ye ağırlıkla hibe ve kredi olarak 2023 yılı için KKTC’ye 9 milyar 500 milyon TL kaynak aktarılması öngörülüyor.

Protokole, Başbakan Ünal Üstel ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay imza koydu.

İmza töreni öncesi ikili, yaklaşık yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından Başbakan Üstel ve Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, mali işbirliği protokolüne imza koydu ve ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Ünal Üstel basın toplantısında yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir kez daha tarihi günlerinden birini yaşadığına vurgu yaparak, “Bugün, Dünü bir, geleceği bir, acısı bir sevinci bir milletimizin, iki devlete sahip evlatlarının,kardeşlik hukuklarının ve gönül akitlerinin her hal ve şartta geçerli olduğunu, tüm dünyaya bir kez daha gösterdikleri gün olarak tarih sayfalarındaki yerini alacaktır” dedi.

Başbakan Üstel, , Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile birlikte deprem felaketinde yaşamını yitiren, vatandaşlarımızın ve şampiyon meleklerimizin, kabirlerini ziyaret ettiklerni ve ortak acıları bir kez daha paylaştıklarını ifade ederek, “acılarına hep birlikte ortak olduk” ifadelerini kullandı.

“Acısı ortak bir milletin evlatları olarak, bunu sözde bırakmıyor, acılarımızı da paylaşmaya devam ediyoruz” diyen Başbakan Üstel, Türkiye Cumhuriyeti’nin , Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, dünyadaki yerini alması, kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomiye sahip olması ve güven içerisinde bu topraklarda yaşaması için, ihtiyaç duyulan her noktada Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini kaydetti.

Üstel, “Dış politikadan, savunmaya, ekonomiden, ülkemizin ihtiyaç duyduğu tüm büyük yatırımlara kadar her alanda, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin desteği vardır, emeği vardır, katkısı vardır. Kıbrıs Türk halkı bunu görüyor, bunu biliyor ve Anavatan Türkiye ile gönül bağlarını güçlendirerek, geleceğe emin adımlarla yürümeye devam ediyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler, finansal değil, yaşamsaldır. Bu ilişkileri sadece finansal ilişki olarak görenler büyük hataya düşerler. İşte bu nedenle, bizler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye ilişkilerini, karşılıklı sevgi saygı ve gönülden bağlılık temelleri üzerine inşa ediyoruz. Ülkemizin, tıpkı diğer dünya devletleri gibi, kendi ayakları üzerinde duran, özgür biçimde ve güven içinde yaşanan,kalkınmış bir devlet haline getirmek istiyorsak, rasyonel akıldan kopmadan, popülizm yapmadan, sürdürülebilir ekonomi için gerekli tüm koşulları yaratmalıyız. İş insanlarımızın, sanayicilerimizin, girişimcilerimizin ve yatırımların önünü açmalıyız. Bugün imzaladığımız, Mali ve İktisadi İşbirliği Protokolü’nün özü de budur.9 milyar 500 milyon TL’lik bir kaynağa erişeceğimiz bu protokolle, hem ekonomik istikrarın sağlanması, maliyemizin daha güçlü hale gelmesi için adımlar atacağız hem da halkımız için son derece önemli projeleri hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

Başbakan Üstel, protokolün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin depreme hazır bir ülke haline gelmesi için son derece önemli projeleri kapsadığını da ifade etti.

Üstel, “Ülkemizin depreme hazır hale getirilmesi çalışmaları çerçevesinde 25+1 toplam 26 yeni okul projesi protokolde depreme özel projeler başlığı altındaki yerini almıştır.
Kaybettiğimiz şampiyon meleklerimizin isimlerini de taşıyacak okul projeleri için başta Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere,

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay’a ve protokol hazırlıklarında görev alan herkese Kıbrıs Türk Halkı adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi.
BAşbakan Üstel protokol ile , Lefkoşa’ya 500 yataklı yeni bir Devlet Hastanesi yapımının başlatılması için ihale süreçlerinin hızla tamamlaması ve hastane yapımının hemen başlamasının yer aldığını ifade ederek, Güzelyurt Hastanesi ile Girne Hastanesi’nin tamamlanması ve Pamuklu’ya yeni bir sağlık merkezi yapımı da protokol maddeleri arasındaki yerini aldığını kaydetti.

Sivil Savunma ve itfaiye teşkilatımızın Doğal Afetlere hazır hale getirilmesine yönelik önemli bir mali kaynağın da protokole eklendiğini ifade eden Başbakan Üstel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Ulusal Afet ve Deprem Merkezi’nin kurulması projesinin de protokolde yer aldığını kaydetti.

BAşbakan Üstel, “Kentlerimizin doğal afetlere ve depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi içintüm ülkede yürütülecek imar planı çalışmalarına da kaynak ayrılmıştır.

Önemli kavşaklarımızda trafiği önemli derecede rahatlatacak akıllı kavşak sistemlerinin kurulması projesi de protokolümüzdeki yerini almıştır. 26 okul, 3 hastane, 1 sağlık merkezi, 1 ulusal afet ve deprem merkezi, sivil savunma ve itfaiye teşkilatlarının güçlendirilmesi projelerinin yanında, enerjiye, tarıma, ulaştırmaya, çalışma hayatına, kamu maliyesine, sanayiye, e-devlet projelerine ve teknolojiye yönelik pek çok projeyi de kapsayan bu protokol tarihi bir protokoldür. ” dedi.

Konuşmasında Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a seslenen Başbakan ÜStel, “Biliniz ki, Kıbrıs Türk Halkı bugünü asla unutmayacak, bu desteği gönül akdimizin, gönül bağımızın en önemli işareti olarak sonsuza dek yüreğinde taşıyacaktır” dedi.

Türkiye Cumhuriyet’inin büyük ve güçlü bir devlet olduğuna vrugu yapan Başbakan Ünal Üstel, Kıbrıs Türk halkının böylesi büyük ve güçlü bir devletin kardeşi olmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu kaydederek, “Türkiye’nin gücü bize de güç katmaktadır. Onun yanımızda olması bize güven vermektedir.”ifadelerini kullandı.

Başbakan Üstel, konuşmasında bu anlamlı projelere verdikleri destekten dolayı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine ve asil milletine teşekkürlerini de sundu.