Kıbrıs’taki Türk varlığının tescili belgeleri, 20 yıl sonra yeniden kitaplaştırıldı

featured
Kıbrıs’taki Türk varlığının tescili belgeleri, 20 yıl sonra yeniden kitaplaştırıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri tarafından  20 yıl sonra yeniden genişletilerek ikinci baskısı yayımlanan “Belgelerle Osmanlı Yönetiminde Kıbrıs” adlı kitapta yer alan tarihi belgeler, adada Müslüman Türk varlığının tesciline ışık tutuyor.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, son dönemde Türkiye Cumhuriyeti’nin Akdeniz’de giderek artan ve güçlenen varlığının bölgedeki enerji kaynaklarının tespiti ve işlenmesi yönünde attığı adımların ve bu adımları hayata geçirmek için komşu ülkelerle kurduğu ilişkiler ile yaptığı anlaşmaların bölgede hak veya iddia sahibi olan bazı devletlerle politik muhalifleri rahatsız ettiğine dikkati çekti.

Prof. Ünal, “kitabımızı, Kıbrıs’ta günümüze kadar gelen Türk varlığının bir ispatı olarak görmek mümkündür. Öte yandan, Kıbrıs araştırmaları içinse mühim bir tarihsel arka plan oluşturduğu muhakkaktır. Siyaset kurumu ve uluslararası siyasetin her kademesindeki aktörleri, söz konusu kitabı incelediklerinde Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki Türk varlığının neden tarihi akışın doğal ve zorunlu bir sonucu olduğunu daha da iyi anlayacaktır” dedi.

Prof. Dr. Uğur Ünal, kitabın, belgelerle Osmanlı Yönetimi’nde Kıbrıs, Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’de ve Doğu Akdeniz’in en stratejik kara parçası olan Kıbrıs’taki haklılık ve iddialarını dünya kamuoyuna tekrar hatırlatmak üzerine yayınladığı bir belge serisi olarak düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

İlk baskısının 20 yıl önce hazırlanan bu çalışmanın geliştirip güncellendiğini belirten Prof. Dr. Ünal, Kıbrıs’a dair önemli defter serilerinden yapılan detaylı belge ilaveleriyle daha etkili ve güçlü bir hale getirildiğini kaydetti.

 

 

Kıbrıs’taki Türk varlığının tescili belgeleri, 20 yıl sonra yeniden kitaplaştırıldı