Kıbrıslı Türk dağcı Birkan Uzun anıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

[ad_1]

Amerika’da geçirdiği kayak kazası sonucu hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk dağcı Birkan Uzun 1’inci ölüm yıl dönümünde Lefkoşa Kabristanlığı’ndaki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Anma törenine ailesi, devlet büyükleri ve sevenleri katıldı.

Aile adına konuşan Birkan Uzun’un babası Cengiz Uzun, oğlunun eğitimi, yaşantısı, insanlığı, arkadaşlığı ve dostluğu ile iz bıraktığına dikkati çekti.

Oğlunun Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargolara karşı isyanı olduğunu ifade eden Cengiz Uzun, “Birkan Kıbrıs Türk Halkı’nın sesi olmak istedi” dediToplumun kalbinde yer eden oğlu için anıt mezar yapılmasını istediklerini belirten Uzun, “Bize söz vermeyin, değer veren yapmak isteyen ismini yaşatabilir. Söz verip de yapmamak ailemizi üzüyor” dedi.

Cengiz Uzun, Rum Milli Olimpiyat Komitesi’nin bir Ukraynalı dağcı aracılığı ile Antartika’nın zirvesine Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı dikmek için adım attığını vurgulayarak, “Bu olay dahi Birkan’ın ne denli önemli bir adım artığının kanıtıdır” dedi.Cengiz Uzun’un ardından söz alan kız kardeşi Tuğya Uzun, bir yıldır her gün kardeşi ile yaşadığını belirterek, “Ben abimle hep gurur duydum. Hep gülen, istediğini başaran, tuttuğunu koparan bir isimdi. Ailesini çok gururlandırdı. Bu acı büyük, gururumuz da öyle” dedi.Tuğya Uzun, Birkan Uzun’u yaşatmak için çok çaba gerekmediğini belirterek, “Yaptıkları ve yaşattıkları ile abim büyük bir etki yarattı. İsmi herkes tarafından biliniyor” ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğluda, Birkan Uzun’un derin bir üzüntü ve büyük bir gurur bırakarak aramızdan ayrıldığını vurguladı.

KKTC bayrağını en yükseğe taşıyan Birkan Uzun’un topluma da gurur dolu bir hatıra bıraktığını vurgulayan Nazım Çavuşoğlu, “İnanıyorum ki, akademik anlamda da başarısını yakalayacak, geçecek gençlerimiz olacak. Ancak o zaman Birkan’ın ruhu daha rahat edecek” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de bundan bir yıl önce Birkan Uzun’un zirvede canını teslim ederken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını yere düşürmediğini ve zirveye diktiğini söyledi.

“Kahramanlığın asıl tanımının bu olduğunu” söyleyen Töre, “Kahramanlığın ileri atılıp geri dönmemek ve bayrağı zirveye dikmek olduğunu” kaydetti.

“Belki de hiç hiçbirimizin başaramayacağı böylesine gurur verici bir başarı elde etti” diyen Töre, onun gönüllerde taht kurduğunu ve milli bir kahraman olarak anılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, halen Birkan Uzun için büyük bir acı yaşadığını ifade etti.Birkan’ın KKTC halkının duygularını çok iyi anladığını bu nedenle dünyaya anlatmak için çaba harcadığını vurgulayan Tatar, “Kıbrıs Türk gençliğine örnek olarak adı hep yaşayacaktır. Onun adını yaşatmak hepimizin görevidir” dedi. BRT

[ad_2]

Kıbrıslı Türk dağcı Birkan Uzun anıldı