Kıbrıs İşitme – Konuşma Engelliler Vakfı, Engelli Haklarıyla ilgili düzenlemeler için yetkilileri göreve çağırdı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

Kıbrıs İşitme – Konuşma Engelliler Vakfı, Engelli Haklarıyla ilgili düzenlemeler için yetkilileri göreve çağırdı

Kıbrıs İşitme – Konuşma Engelliler Vakfı, Engelli Haklarıyla ilgili düzenlemeler için yetkilileri göreve çağırdı

Kıbrıs İşitme Konuşma Engelliler Vakfı (KİKEV), engelli haklarıyla ilgili düzenlemeleri yapması için yetkilileri göreve çağırdı.

Vakıf Başkanı Bahire Doğru, engelli bireylerin engelleri yanında birçok alanda yasal mevzuat ve uygulamalardaki eksikliklerden kaynaklanan fırsat eşitsizlikleriyle yaşamak zorunda kaldığına işaret etti.

KİKEV Başkanı Bahire Doğru, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda, Covid-19 salgınına karşı mücadele veren herkesi kutladı, tedbirin elden bırakılmaması çağrısı yaptı.

Doğru, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın bu yıl salgın nedeniyle farkındalık ve empati çalışmalarıyla toplum bilincini artırma çabalarının gerçekleştirilemediğini kaydederek, “Farkındalık çalışmaları dışında da yasal uygulamalar beklemekteyiz” dedi.

Engelli bireylerin engelleriyle birlikte yasal mevzuatın ve/veya uygulamaların eksikliklerinden kaynaklanan sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi konularda da büyük fırsat eşitsizlikleriyle yaşamak zorunda kaldığını belirten KİKEV Başkanı Bahire Doğru, şunları kaydetti:

“Engelli bireylerin sorunları sadece kendilerinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Engellilerin her alanda diğer bireylerle  aynı seviyeye getirilmesi ancak toplumsal duyarlılık ile mümkündür. Bunu gerçekleştirebilmek için asıl hedefin  kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi olmalı ve bu konuda hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir.

Tabi ki burada en büyük görev devlete düşmektedir.

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere birçok belge, engelliler sorununu temelde bir insan hakları sorunu olarak ele almıştır. Bu sözleşme, engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden eşit şekilde yararlanmasını teşvik etmek , engelliyi korumak ve onlara en iyi imkanları sunmak doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirmeyi hedefler.

Devletimizin, BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne uygun olarak gerçekleştirmesi gereken yasaları, tüzükleri ve uygulamaları yıllardır yerine getirememesi nedeniyle maalesef bu yıl da her yıl olduğu gibi 10-16 Mayıs Engelliler Haftasını kutlamalarla geçiremiyoruz. Covid 19 salgını olduğu için değil her yıl aynı şekilde devam eden konular bunlar…”

KİKEV Başkanı Doğru, devletin sosyal eşitlik anlayışı ile engelli bireylerinin de haklarını yasalarla koruduğu düzenlemeleri görmek için yıllardır beklediklerini vurguladı.

KKTC’de bu haftanın bayram niteliğinde kutlanabilmesinin, eşit şartlarda tüm engelli bireylere eşit fırsatlar verilerek, yasal düzenlemeleri yerine getirerek, haklarını koruyarak mümkün olduğunu kaydeden Doğru, “Böyle bir engelsiz toplum yaratılana kadar bu hafta engellilere gönüllü hizmet eden STÖ’lerin sorunlarımızı ve haklı taleplerimizi yetkililere duyurma haftası olarak geçmektedir” dedi.

Sosyal ve toplumsal farkındalığın artırılmasının görevleri olduğunu fakta sorunların değil çözümlerin konuşulacağı ve gerçekleşeceği  bir ülkede yaşamanın da hakları olduğunu vurgulayan Doğru, şu talepleri sıraladı:

“Ülkemizde engelli sorunu diye bir sorun kalmaması adına, Sosyal Devlet anlayışı ile tüm engel guruplarına eşit şekilde davranılarak, tüm  STÖ’lerinin desteği ve işbirliği ile engelliler ile ilgili tüm yasa ve tüzükleri BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne uygun olarak yasalaştırılması ve en önemlisi titizle uygulanması gerekmektedir. Bunun için tüm engel guruplarının sorunlarına çözüm amaçlı her engel gurubundan bir temsilci olacak şekilde bir komisyon oluşturulmalı ve sorunları bir çatı altında toplamalıdır.

Dönemlik mesajları ve kutlamaları beklememekteyiz. İnsan hak ve temel özgürlüklerinin farkında olarak eşit şartlarda yaşama imkanının doğacağı, ayrımcılığın olmadığı  bir düzende yaşamak  gerektiğinin kavranarak, Cumhuriyet Meclisi’nde 2010’da kabul edilen Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne uygun yasal düzenlemelerin yapılacağı günleri hep beklemekteyiz ve bunun için yetkilileri göreve çağırmaktayız. Bizler kutlamıyoruz Farkındayız.”

KİKEV Başkanı Bahire Doğru, mesajında, engelli sorunlarının çözümüne katkıda bulunan tüm sivil toplum örgütlerini ve tüm engellileri mücadelelerinden dolayı kutladı.

(BRT/TAK)