KHK Başkanı Ömer Köseoğlu basın toplantısı düzenlendi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

KHK Başkanı Ömer Köseoğlu basın toplantısı düzenlendi



Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Ömer Köseoğlu göreve atandığı tarihten bugüne kadar yapılan faaliyetler hakkında basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında kurumsallaşma adına tasarlanan Komisyon logosunun tanıtımı da gerçekleştirildi.

Basın toplantısında konuşan Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Ömer Köseoğlu, Komisyonun yıllar itibarıyla anayasadan aldığı görev ve yetkileri kullanarakgörev yaptığını belirtti.

Köseoğlu, önceleri istihdamların yazılı, klasik veya sözlü sınavlarla yapıldığını ancak günümüzde çoktan seçmeli optik okuyucu ile okunan sisteme geçildiğine dikkati çekerek, yeni sistemle Kamu Hizmeti Komisyonu’nun Adil tarafsız yapısının daha da güçlenmiş olduğunu ve pekiştiğini söyledi.

Soru güvenliği konusuna büyük önem verdiklerini de söyleyen Köseoğlu, soru bankasında toplamda 3320 konu başlığında 100 bin 120 soru bulunduğunu belirterek, sınav merkezinin kamera ve alarm ile korunduğunu ve buraya belirli kişilerin parmak izi ile giriş yapabildiğini anlattı.

Köseoğlu, Kamu Görevlileri Sınav Tüzüğünde gerekli değişikliğin yapılması ile birlikte bunu uygulamaya başladıklarını, kamuda kullanılan ancak Kamu Hizmet Komisyonu’nun kullanmadığı Elektronik Belge Yönetim Sistemini kullanmaya başladıklarını aktardı.

Köseoğlu, kamuya kaç istihdam yapıldığı, bunların kaçının kamu görevlisi kaçının öğretmen ve kaçına terfi verildiğinin geliştirilileceğini ve daha detaylı istatistiki bilgilere sahip olmaya devam edeceklerini söyledi.

Önemli hedeflerinden birinin de kurumsal bir yapı oluşturmak olduğunu ifade eden Köseoğlu, herkes tarafından kabul görmüş gelen giden başkana göre değişmeyen kurumsal bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Köseoğlu, komisyonun kimliğini kurumsallaştırmak amacıyla Komsiyon’unlogosunu yarattıklarını kaydetti.

Seçim ve Halk Oylaması Yasası’ndaki yasaklar nedeniyle, önceden duyurusu yapılmış, müracaatı tamamlanmış sınav tarihi belirlenmiş sınavların seçim yasakları dönemine denk gelmesi halinde yapılamadığını söyleyen Köseoğlu, Seçim yasakları nedeniyle sağlık ve eğitim alanında acil ihtiyaçları yasa kabul etmesine rağmen Kamu Hizmeti Komisyonunca önceden sınavı yapılmış sırada atama bekleyen öğretmen ve doktor adaylarının atamasını yapamadıklarını kaydetti.

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun hizmetlerini geliştirme çerçevesinde yeni bir yazılım yaptırarak çevrimiçi başvuru almaya başlayacaklarını da belirten Köseoğlu, Kamu Görevlileri Sınav Tüzüğünde öngörülen değişiklik ile ayrı ayrı yapmak zorunda oldukları birçok sınavı birleştirerek bir defada yapma yetkisine sahip olacaklarını söyledi.

Öğretmenler sınav tüzüğünde yapılmasını arzuladıkları değişikliklerin olması hallinde ise öğretmen adaylarını her yıl 1. Oturum sınavına girmek zorunda bırakmayacaklarını kaydeden Ömer Köseoğlu, kamu görevlilerinde olduğu gibi 1. Aşamayı yeterlilik sınavı olarak gerçekleştireceklerini böylece başarılı olan adayların tekrar her yıl birinci oturum sınavın girmesine gerek kalmayacağını ifade etti.

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Ömer Köseoğlu, eğitim sistemive planlamanın ülkenin ekonomik ihtiyaçlarına göre yapılmadığını da ifade ederek bir iki kişilik münhallere yüzlerce kişi başvuru yaparken, bazı alanlara yeterli başvuru gelmediğini dile getirdi.

Lise mezuniyeti gerektiren münhallere yapılan müracaatlarında dikkat çekici olduğunu söyleyen Köseoğlu, yapılan müracaatlarla ilgili bilgileri paylaştı.

Köseoğlu “Posta memurluğuna 2841 kişi müracaat etti.Bunların 2 bin kişisi üniversite ve üzeri mezuniyeti olan kişilerden oluşmaktadır. Teknisyenlik sınıfında açılan münhallere en fazla 20 kişi başvuruyor.Mali Hizmetler sınıfında münhallere 50 civarında,mühendislik sınıfında açılanmünhallerine 3-5 kişi başvuruyor.Çok iyi derece İngilizce gerektiren münhallere yeterli başvuru gelmiyor” dedi.

Köseoğlu, teşkilat yasalarının çok eski kalmasının da bir diğer sıkıntı olduğunu belirtti.

Komisyonun bir yılda 195 yazılı sınav gerçekleştirdiğini ve bu sınavlara 10 bin 39 kişininkatıldığını anlatan Köseoğlu, 539 kişinin öğretmen olarak, 176 kişisinin ise kamu görevlisi olarak atandığını kaydetti.

Basın toplantısında, Kamu Hizmeti Komisyonunun tanıtım filmi izlettirildi ardından Komisyonun yeni logosunu hazırlayan Görel Korol Sönmezer’e teşekkür belgesi takdim edildi.