Kathimerini: Kıbrıs ile Fransa arasındaki askeri ilişkiler güçleniyor

featured
Kathimerini: Kıbrıs ile Fransa arasındaki askeri ilişkiler güçleniyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Rum basını, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un; Mari’deki Deniz Üssü’nün geliştirilmesi, Hava Trafik Kontrol Merkezi’nin modernize edilmesi ve Baf’taki Hava Üssü’nün kullanımı konusunda uzlaştığını yazdı.

Haftalık Kathimerini “Denizde ve Havada Stratejik Anlaşmalar… Kıbrıs ile Fransa Arasındaki Askerî İlişkiler Güçleniyor” başlıklı haberinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Anastaiadis ile görüşmesinin ardından duyduğu memnuniyetin, görüşmeleri sırasında vardıkları anlaşmalardan kaynaklandığına dikkat çekti.

Askerî alanda, üç noktada ortak paydada buluşulduğunu yazan gazete, Mari’deki Deniz Üssü’nün geliştirilmesinin hızlandırılması, Hava Trafik Kontrol Merkezi’nin modernize edilmesi ve Baf’taki Hava Üssü’nün kullanımında süratle atılması gereken adımlar konusunda uzlaşıldığını yazdı.

Gazeteye göre, askerî uzmanlar düzeyinde, Mari’deki deniz üssünün büyük ölçekli savaş gemilerini kabul edebilmesi için, karadaki altyapılarının genişletilmesi projeleri hazırlandı.

Kathimerini, Rum tarafının, Mari projesi tamamlanana kadar Fransızlara Limasol Limanı’nda bir yer verilmesine olumlu yaklaştığı ve Fransa’nın bu geçici çözüme hararetle ilgi gösterdiği de kaydedildi.

Fransa’nın yoğun ilgi gösterdiği ikinci konu ise Rum Milli Muhafız Ordusu’nun Baf’taki Hava üssü ile ilgili. Habere göre Fransa, hava üssünü savaş helikopterleri başta olmak üzere hava imkânları ¬için kullanma olanağına büyük ilgi gösteriyor.

Paris görüşmesinde üzerinde durulan üçüncü konu da Rum hava savunmasının Fransa’nın yardımı ile uygulama aşamasında devam eden iyileştirme ve modernizasyon çabasıydı.

Planlananların Rum hava savunmasına dair ilgili iki alanla ilgili olduğu belirtilen haberde, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun bütün hava savunma sistemlerinin birleştirilmesi ve kontrolü ile ilgili bölümde neredeyse tamamlanma aşamasına gelindiği belirtildi.

 

Kathimerini: Kıbrıs ile Fransa arasındaki askeri ilişkiler güçleniyor