Kanber :“Kuaför ve güzellik hizmeti verenler kaçak olarak eve çağrılıyor “ – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısManşet

Kanber :“Kuaför ve güzellik hizmeti verenler kaçak olarak eve çağrılıyor “



Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ve Kuaförler Birliği Başkanı Mahmut Kanber, DT Kıbrıs Haber’e konuşarak, bugün toplanan Bakanlar Kurulu’ndan Covid-19 nedeniyle faaliyetlerini durduran güzellik ve saç hizmetleri alanının yeniden hizmet vermeleri için karar beklediklerini açıkladı.

Kanber, KKTC’de de etkisini gösteren Covid- 19 salgını nedeniyle 1600 işletme ve 10 Bine yakın güzellik ve saç hizmetleri sunan çalışanın hizmet vermemesi nedeniyle büyük bir ekonomik sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Kanber, Covid-19 salgınının artık atlatıldığı gibi açıklamalar yapıldıkça salgının tamamen bittiğini düşünen bir kesimin, kapalı olan birçok kuaför ve güzellik alanında çalışanı eve çağırarak hizmet aldığını ve sağlığını riske attığını söyledi.

“40 Bin kişilik mağduriyet var “

Sektörde çalışan 1600 kişinin ailelerini de katacak olursak yaklaşık 40 bin kişilik bir mağduriyet yaşandığını belirten Kanber şunları kaydetti;

“Bugün toplanan Bakanlar Kurulu’nda bir takvimlendirme yapılmasını ve yeniden hizmet için uygun koşulların belirlenmesini bekliyoruz. Kargaşa yaşanmadan, gerekli sağlık kriterleri bizlere iletilmelidir.

“Bizim ülkemizde kuaförler 2. Plana atıldı “

Dünyanın birçok yerinde ilk gurupta kuaför ve güzellik alanı ilk hizmete giren yerler arasında oldu. Bizim ülkemizde ise 2. Plana bırakıldığını görüyoruz. Normalleşme başladıysa uygun sağlık koşulları neyi gerektiriyorsa bu çerçevede artık hizmete girmelidir.

2 ay boyunca katkı almadan bu sektör evde oturmuştur. Bildiğiniz gibi bu sektörde çalışanlar asgari ücret ile değil, birlikte kazanılan ücretleri bölüşerek kazanç sağlamaktadırlar.

Sektörler açılsa dahi 1500 TL olan katkının arttırılarak devam etmesi gerekiyor. İşletmelerin ayakta kalması ve kapanmaması için destek önemli.

Bu süreçte büyük bir kayıp yaşandığı için açılsak dahi kısa sürede toparlanmak mümkün olmayacaktır.

“Kuaför ve güzellik hizmeti verenler eve çağırılıyor “

İşin en ciddi boyutu ise ülkemizde Covid-19 salgınının artık atlatıldığı gibi açıklamalar yapıldıkça salgının tamamen bittiğini düşünen bir kesim, kapalı olan birçok kuaför ve güzellik alanında çalışanı eve çağırarak hizmet aldı ve sağlığını riske attı.

Birçok kişi bu hizmeti vermekten kaçınsa dahi, bir kesim evlere çağrıldı. Bu da sağlık açısından farklı bir risk oluşturdu.

Kaçak hizmetin önüne geçilmesi, toplumun kişisel bakım aldığında psikolojik olarak daha mutlu olması, en önemlisi bu sektörün daha çok ekonomik dara girmemesi için en kısa süre içerisinde hükümetten beklentimiz bu sektörün faaliyete geçilmesidir.

 

DT Kıbrıs Haber