‘İskele Evkaf Türk Maarif Koleji’ binası törenle açıldı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Manşet

‘İskele Evkaf Türk Maarif Koleji’ binası törenle açıldı




İskele bölgesi, uzun yıllardır eksikliğini hissettiği kolej binasına kavuştu.

8 milyon Türk Lirası’na mal olan ve düzenlenen törenle açılan İskele Evkaf Türk Maarif Koleji’nin yapımı Vakıflar İdaresi tarafından gerçekleştirildi.

 

Yeni kolej binasında 13 derslik, dil ve bilişim teknolojileri odaları ile kafeterya bulunuyor.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından yapımı tamamlanan İskele Evkaf Türk Maarif Koleji’nin açılışı törenle gerçekleştirildi.

Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende ilk konuşmayı yapan Okul Müdürü Betül Yıkıcı,13 derslik, dil ve bilişim teknolojileri odaları ile kafeteryası bulunulan İskele Evkaf Türk Maarif Koleji’nin bu yıl 3 idareci ile 51 öğretmen ile eğitim vereceğini, okulda 326 öğrencinin eğitim göreceği söyledi.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da, eğitimin yaşam boyu sürdüğünü, ancak temellerin okul çatısı altında atıldığını söyleyerek, yıllarca bölgede bir kolej binası olmamasından dolayı çok zorluklar yaşandığını anlattı.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter de, Evkaf ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı işbirliğinde çocuklara çağdaş bir eğitim kurumu kazandırdıklarını belirterek, okul sayesinde milli ve manevi değerleri yüksek çocukların topluma kazandırılacağını kaydetti.

Benter, okulun inşası için kullanılan 8 milyon TL’nin kaynağı olan vakıfların isimlerini ve bugünlere gelinmesindeki etkilerini de dile getirdi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Durali Elalda, Vakıflar Örgütü’nün yatırım ve yardımları hakkında bilgi vererek, adaya geldiklerinden bu yana inşa edilip halkın hizmetine sunulan yardım kuruluşlarını anımsattı.

 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da ise bölgenin bir vekili, bir öğretmen olarak çok duygulu bir gün yaşadığını ifade ederek, bu okulun uzun yıllar bir hayal olduğunu, şimdi bu hayali gerçekleştirmekten memnun olduklarını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, bu okullarda yetişecek çocukların vatan sevgisini geleceğe taşıyacak bireyler olacağını, bu topraklarda 500’e yakın yıldır var olan Kıbrıs Türkü’nün yoluna aynı değerlere sahip çıkarak devam edeceğini belirtti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu da, binanın bir takım çalışmasının ürünü olduğunu ve İskele’deki okul sayısının artmaya devam edeceğini kaydederek, eğitimin daha çağdaş koşullarda yapılabilmesi adına yatırımların süreceğini dile getirdi.

Eğitim yılının bu yıl yüz yüze açılacağını söyleyen bakan Amcaoğlu, ülkedeki okul sayısının artırılacağını, tüm bölgelerde yeni okulların halkın hizmetine sunulacağını belirtti.

Amcaoğlu’nun konuşmasının ardından teşekkür plaketleri takdim edildi.

Törende son konuşmayı yapan Başbakan Ersan Saner ise, 2010 yılında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde İskele bölgesinde birçok kamu kurum ve kuruluşu yapılması için projeler ürettiklerini anımsatarak, bu çerçevede çıkılan yolda bir başarı daha sağlandığını söyledi.

Bölgeye yapılan yatırımları sıralayan Başbakan, Vakıflar’ın 1571 yılından bu yana ülkenin gelişimi ve ileriye gitmesi için yaptığı katkıların azımsanamayacak kadar büyük olduğunu belirtti.

Gençliğe yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğunu söyleyen Başbakan, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Konuşmaların ardından 8 milyon Türk Lirası’na mal olan yapımı Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından tamamlanan İskele Evkaf Türk Maarif Koleji, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na devredildi ve okulun açılışı gerçekleştirildi.