İngilizler Evkaf’a yanıt verdi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KKTC

İngilizler Evkaf’a yanıt verdi

İngilizler Evkaf’a yanıt verdi


Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf), Rum Yönetimi ile Birleşik Krallık arasında yapılan anlaşma ile üsler bölgesindeki vakıf mallarının geliştirmeye açılmasına ettiği itirazın ardından, Cyprus Mail’de yer alan bir haberdeki ifadeleri olumlu karşıladı.

Evkaf’tan yapılan açıklamada, 14 Temmuz’da yayımlanan Cyprus Mail haberine işaret edilerek, söz konusu haberde ismi açıklanmayan İngiliz yetkilinin açıklamaları arasında bulunan, “Askeri olmayan kalkınma sürecinin başlangıcından bu yana Kıbrıs Türk toplumu ile işbirliği yaptık.  Egemen Üs Bölgeleri’nde arazisi olan Kıbrıslı Türkler, SBAA Bölge Ofislerine başvurarak topraklarını geliştirmekten de eşit derecede faydalanabileceklerdir. Tüm Kıbrıslı Türk toprakları korunmaktadır ve sahiplerinin rızası olmadan geliştirilemez” ifadelerin Vakıflar açısından olumlu bir gelişme şeklinde yorumlanırken yapılacak resmi bir açıklamayla da Birleşik Krallık’ın tavrının netleşeceği belirtildi.

 

Vakıflar’dan yapılan açıklama şu şekilde:

 

“Kıbrıs Vakıflar İdaresi olarak Birleşik Krallık Yönetimi’nin tutumunu gayri resmi olarak açıklamasını olumlu karşılamakla beraber konuyla ilgili elimize resmi bir yazı ulaşmamıştır.

 

Hatırlanacağı üzere Kıbrıs Vakıflar İdaresi olarak, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Birleşik Krallık arasında yapılan anlaşma ile üsler bölgesinde vakıf mallarının geliştirmeye açılmasına itiraz ettik. Yapılan bu anlaşmanın bölgede bulunan vakıf malları üzerinde hukuksuz bir müdahale olduğunu ve Evkaf’ın burada hak sahibi olduğunu hatırlatarak, bu konuda hukuki hakkımızı savunacağımızı Birleşik Krallık Yönetimine resmi bir yazı ile bildirdik.

 

Bu girişimin sonrasında, Güney Kıbrıs’ta İngilizce olarak yayın yapan Cyprus Mail isimli gazetede, 14 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanan makalede ismi verilmeyen bir İngiliz yetkilinin sözlerine yer verilmiş ve üsler bölgesindeki Kıbrıs Türklerine ait arazilerin güvence altında olduğu belirtilmiştir. Aynı makalede “Askeri olmayan kalkınma sürecinin başlangıcından bu yana Kıbrıs Türk toplumu ile işbirliği yaptık.  Egemen Üs Bölgeleri’nde arazisi olan Kıbrıslı Türkler, SBAA Bölge Ofislerine başvurarak topraklarını geliştirmekten de eşit derecede faydalanabileceklerdir. Tüm Kıbrıslı Türk toprakları korunmaktadır ve sahiplerinin rızası olmadan geliştirilemez” ifadelerine yer verilmiştir.

 

Daha önceki açıklamamızda olduğu gibi, tarihi bir vakıfçılık geleneğine sahip Birleşik Krallık Devleti’nin vakıf malları konusunda hassas davranacağını bekliyorduk ve bu haberi olumlu bir gelişme olarak memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak haberde geçen isimsiz açıklamalar dışında tarafımıza herhangi bir resmi yazı henüz ulaşmamıştır. Ayrıca, Birleşik Krallık’tan herhangi bir yetkili bu konuda resmi bir açıklama yapmamıştır.

 

Bu olumlu haber sonrasında Birleşik Krallık Yönetimi’nin vakıf mallarını koruyan tutumunu resmi olarak da görmenin, Kıbrıs Vakıflar İdaresi olarak bizleri sevindireceğini bir kez daha vurgulamak isteriz.”

 

(BRT/MAIL)