“Hadi el ele, sahil temizlemeye” sloganıyla etkinlik düzenlendi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

“Hadi el ele, sahil temizlemeye” sloganıyla etkinlik düzenlendi




5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti, “Hadi El ele , sahil temizlemeye“ sloganıyla etkinlik düzenledi

Alagadi sahilinin temizlendiği etkinliğe, Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği üyeleri, SİTA yetkilileri ve çevre gönüllüleri katıldı.

Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Damla Beton etkinlikte yaptığı konuşmada, Alagadi Çevre Koruma Bölgesinin , Kaplumbağaların varlığı nedeniyle büyük önem taşıdığını belirterek etkinlikle, kaplumbağaların değerini önemini bir kez daha hatırlamak ve halka hatırlatmak istediklerini ifade etti.

Kaplumbağaların artık sahillerde olduğunu ve eylül itibariyle binlerce yavrunun buradan denize ulaşacağını kaydeden Beton, halka kaplumbağaların korunması konusunda duyarlı olmaları ve sahili de bu bilinçle kullanmaları çağrısında bulundu.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, ülkeye gelen turistlerin en büyük şikayet konusunun çevre kirliliği olduğunu belirterek, çevre bilincinin gelişmesi için küçük yaşlardan itibaren eğitim önemli olduğunu vurguladı

Başbakan Ersan Saner de, üzerinde yaşadığımız dünyayı en temiz şekilde kullanarak gelecek nesillere aktarmanın ulvi bir görev olduğunu belirterek etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenleri kutladı. Turizm ve Çevre bakanlığını devraldığı gün Dikmen Çöplüğünde yangın meydana geldiğini ve yaptıkları çalışmalarla Dikmen Çöplüğünün tarihe karıştığını sanımsatan Saner, transit noktada yer alamsı nedeniyle,adayı tehdit eden bir diğer çevre kirliliğinin gemilerden atılan sintine ve plastik atıklar olduğunu anımsattı.

Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyetinin Kaplumbağaların korunmasına yönelik yaptığı çalışmaların kısa sürede, ülke geneline yayıldığını ve toplumsal harekete dönüştüğünü kaydeden Saner, uzun soluklu mücadele, güç ve sentezi simgeleyen Kaplumbağaları koruyarak , nesillerini devam ettirmelerini sağlamanın ulvi bir görev olduğunu vurguladı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Cumhurbaşkanlığı Turizm ve Çevre Komisyonunun uzun zamandır üzerinde çalıştığı sıfır atık projesinin pilot bölge Tatlusu’da tanıtımının yapıldığını belirterek, bu alışkanlık ve prensiplerin tüm KKTC ye yayılarak, gelecek nesillere daha güzel bir çevre bırakılacağına inanç belirtti.

Çevre Konusunda çalışan Sivil Toplum örgütlerinin, kendilerini sürekli geliştirip uluslararsı ilişkiler kurarak , yabancı ülkelerden üniversitelerle işbirliği yaptığını anımsatan Tatar,bu çalışmalarla dünyaya uygulanan izolasyon ve kısıtlamalara rağmen, Kıbrıslı Türklerin dünya mirasını korumak için duyarlılıkla çalıştığının mesajının verildiğini kaydetti.

Tatar, Kaplumbağalara, geçmişte ve bugün olduğu gibi , uzak gelecekte de, ülke sahillerine yuvalayarak yumurtalarını bırakması için sahip çıkılacağını dile getirdi.

Tatar, “Bu dünya değerlerini koruyabilmek , insanlığa hizmet etmek görevimiz. Nesiller değişir, önemli olan bu değerleri, bilinç ve duyarlılığı gençlere aşılamak, onların da aynı duyarlılığı edinmesi ve bu değerleri sahiplenmesidir. Burada binlerce yıl önce var olan bu güzelliğin, gelecekte de korunması önemlidir. Önemli olan insanlığın bize emanet ettiği bu değerleri sorumlulukla koruyabilmektir. KKTC’nin dünyaya verdiği mesaj budur; Dünyalıyız ve bu değerleri korumak için yüreğimiz çarpıyor” dedi. Konuşmaların ardından , etkinliğe katılanlar, Alagadi sahilinde temizlik gerçekleştirdi.

Plastik kullanımının azlatılması konusunda duyarlılık yaratmak amacıyla, bugün gerçekleşen etkinlikte , naylon poşet yerine , kahve torbaları kullanıldı.