DT Kıbrıs Haber
Kıbrıs
DT Kıbrıs Haber
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Çayönü’nde traktör kazası…Mustafa Aslan hayatını kaybetti KKTC’nin kültürel mirası Bakü’de tanıtıldı KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü... Pakistan: ABD-İran anlaşmasının 24 saatte nihayete erdirilmesini bekliyoruz Üstel: “Azerbaycan ile KKTC arasındaki ilişki sıradan bir devlet ilişkisi değil” Ticaret Dairesi Müdürü mevkiine Veli Esendağlı atandı KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan "devlet otoritesi etrafında birleşme" çağrısı Bağımsızlık Yolu, Doğancı’yı ziyaret etti İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında can kaybı 72 bin 993'e yükseldi CNN: "ABD ordusu İran'da uranyum için kara harekâtına hazırlanıyordu, Trump durdurdu" Trump en az 30 kez "anlaşma" dedi, petrol piyasaları sert dalgalandı Türkiye ile Suudi Arabistan arasında vize muafiyeti kararı Resmi Gazete'de Kıbrıs Türk Tarih Kurumu yeniden kuruldu WSJ: "ABD'de eyalet başsavcıları yapay zekâ şirketi OpenAI hakkında soruşturma başlattı" Japonya'da doğurganlık oranı en düşük seviyeye geriledi Pakistan'da son 72 saatte düzenlenen operasyonlarda 21 militan etkisiz hale getirildi Polis haberleri… 22 yaşında yaşamını yitiren Altunöz’e otopsi yapıldı Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu Çayönü’nde traktör kazası…Mustafa Aslan hayatını kaybetti KKTC’nin kültürel mirası Bakü’de tanıtıldı KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü... Pakistan: ABD-İran anlaşmasının 24 saatte nihayete erdirilmesini bekliyoruz Üstel: “Azerbaycan ile KKTC arasındaki ilişki sıradan bir devlet ilişkisi değil” Ticaret Dairesi Müdürü mevkiine Veli Esendağlı atandı KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan "devlet otoritesi etrafında birleşme" çağrısı Bağımsızlık Yolu, Doğancı’yı ziyaret etti İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında can kaybı 72 bin 993'e yükseldi CNN: "ABD ordusu İran'da uranyum için kara harekâtına hazırlanıyordu, Trump durdurdu" Trump en az 30 kez "anlaşma" dedi, petrol piyasaları sert dalgalandı Türkiye ile Suudi Arabistan arasında vize muafiyeti kararı Resmi Gazete'de Kıbrıs Türk Tarih Kurumu yeniden kuruldu WSJ: "ABD'de eyalet başsavcıları yapay zekâ şirketi OpenAI hakkında soruşturma başlattı" Japonya'da doğurganlık oranı en düşük seviyeye geriledi Pakistan'da son 72 saatte düzenlenen operasyonlarda 21 militan etkisiz hale getirildi Polis haberleri… 22 yaşında yaşamını yitiren Altunöz’e otopsi yapıldı Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu
Dolar
Euro
Sterlin

Sağlık Bakanlığı: “Gerçekleri çarpıtarak kamuoyunun yanıltılmasına izin vermeyeceğiz”

Paylaş
Facebook X LinkedIn
Sağlık Bakanlığı: “Gerçekleri çarpıtarak kamuoyunun yanıltılmasına izin vermeyeceğiz”

 Sağlık Bakanlığı, Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun YÖDAK ile iş birliği içerisinde, dünyadaki örnekler de incelenerek ülke koşullarına uygun şekilde oluşturulduğuna vurgu yapılarak, gerçekler çarpıtılarak kamuoyunun yanıltılmasına izin verilmeyeceğini belirtti.

Açıklamada ayrıca, Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun Sağlık Bakanlığı müsteşarı, müdürü, dört hekim, YÖDAK, üniversiteler ve Tabipler Birliği temsilcilerinden oluşacağına işaret edildi.

Cumhuriyet Meclisi İdari Kamu ve Sağlık Komitesi’nde görüşülen Sağlık Hizmetleri Dairesi Yasa Tasarısı’na ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, mevcut sisteme kıyasla çok daha detaylı, denetlenebilir, kriter ve koşulları net belli olan bir yapı kurulduğunu belirtti.

Türkiye’de uygulanan standartların birçoğunun esas alındığı ve sürecin Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından yürütüleceğine işaret edilen açıklamada, kurulun şeffaf, sorgulanabilir ve hesap verebilir bir sistem anlayışıyla çalışacağı vurgulandı.

Eleştirilere de değinilen açıklamada, “Kıbrıs’ta sanki hiç ihtisas verilmediği algısı yaratılarak, toplum galeyana getirilmeye çalışılıyor. İddialar doğru değil.. Hali hazırda YÖDAK izniyle gerçekleştiriliyor ancak mevcut denetim mekanizması yetersiz kaldı” ifadelerine yer verildi.

Yapılacak düzenlemenin ihtisasa girme süreci, eğitim süreci ve sonunu detaylı bir şekilde tanımlayan ve denetleyen bir modelin yasal uygulaması olduğuna dikkat çekilen açıklamada, dünyadaki örneklerin harmanlanmasıyla hazırlanan yasal model kapsamda oluşturulan Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun 13 kişiden oluşacağı ve kurulda Sağlık Bakanlığı müsteşarı, müdürü, dört hekim, üçü uzman tıp hekimi ile üniversitelerden belirlenecek dört üyenin yer alacağı aktarıldı.

Açıklamada “Üniversitelerden bir üyesi diş hekimliği fakültesinden, üç üye ise tıp doktoru uzmanlar arasından YÖDAK tarafından belirlenecek. YÖDAK kendi içinden de bir üye verecek. Tabipler Birliği’nin ise bir uzman hekim ve bir uzman diş hekimi görevlendirecek” denildi.

Türkiye’de uygulanan TUKMOS (Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi)  kriterlerinin Kıbrıs’ta da geçerli olacağına işaret edilen açıklama, “Bir kurumun örneğin bir cerrahi asistan talebinde bulunması halinde Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından denetim yapılacak. Onay verilmesi durumunda üniversitenin gerçekleştireceği sınavın kurul tarafından gözlemlenecek. Olası usulsüzlükler raporlanacak. İkna olunmaması halinde sınav iptal edilebilecek. Kurul oy çokluğuyla karar alacak” şeklinde devam etti.

Açıklamada, Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun eğitim programlarını düzenli aralıklarla denetleyeceği, öğretim üyesi sayısı, vaka ve ameliyat yeterliliği gibi tüm kriterlerin standartlara uygunluğunun titizlikle kontrol edileceği vurgulandı.

Eksiklik tespit edilmesi halinde uyarı verileceği, gerekli düzenlemeler yapılmazsa programların askıya alınabileceği veya iptal edilebileceği ifade edildi. Açıklamada, “Yapılan düzenlemelerle halk sağlığını riske atacak herhangi bir uygulamaya kesinlikle izin verilmeyecek. Kamuoyunu endişeye sevk eden iddialar gerçeği yansıtmıyor” denildi.

 

Benzer haberler

Kıbrıs
Çayönü’nde traktör kazası…Mustafa Aslan hayatını kaybetti 2026-06-13 18:30:22 KKTC’nin kültürel mirası Bakü’de tanıtıldı 2026-06-13 17:45:40 KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor 2026-06-13 15:45:49 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü... 2026-06-13 15:45:22 Üstel: “Azerbaycan ile KKTC arasındaki ilişki sıradan bir devlet ilişkisi değil” 2026-06-13 15:00:42 Ticaret Dairesi Müdürü mevkiine Veli Esendağlı atandı 2026-06-13 15:00:22