MAKEMÜD: “Kentin belleğinde yer eden plajlarımız korunmalıdır”

Mağusa Kent Müzesi Derneği (MAKEMÜD), Kapalı Maraş’ın hemen yanındaki Belediye Plajı’nın özel kullanıma devredilmesine karşı olduklarını açıkladı.
Dernek’ten yapılan yazılı açıklamada, kültürel mirasın yalnızca anıtsal yapılarla sınırlı olmadığı ve kent kimliğini oluşturan doğal çevre unsurların, kamusal alanların ve kent belleğinde iz bırakan yaşam mekanlarının da korunması gerektiği belirtildi.
Mağusa’nın, sadece surlarıyla ve yapılarıyla değil; plajları, denizle kurduğu güçlü bağ ve bu alanlarda yaşanan hikayeleriyle de var olan tarihi bir liman kenti olduğu vurgulanan açıklamada, “Deve Limanı, Karakol Plajı ve Delik gibi geçmişin izlerini taşıyan alanlar, yıllar içinde kamusal kullanımdan uzaklaştırılarak kentin ortak belleğinden silinmiştir.” denildi.
Açıklamada, Kapalı Maraş’ın hemen yanındaki Belediye Plajı’nın, Mağusalıların gün doğmadan denize girdiği, gün batımında buluştuğu, kent yaşamının ayrılmaz bir parçası olarak varlığını sürdürdüğü kaydedildi.
Derneğin kentin belleğinde yer etmiş kamusal alanların özel kullanıma devredilmesine karşı olduğu belirtilen açıklamada, “Plajlarımız, yalnızca denize girilen yerler değil; kentin sosyal dokusunu, hafızasını ve kuşaklar arası bağlarını yaşatan ortak değerlerdir. Kentimizin kimliğini ve yaşam kültürünü gelecek kuşaklara aktarabilmek için, bu alanların kamusal niteliğinin korunması ve herkesin erişimine açık tutulması en temel ilkemizdir.” ifadelerine yer verildi.
Benzer haberler
Kıbrıs
Çiftçiler Birliği, Başbakan Üstel’i ziyaret etti
Tatar, Aix-en-Provence İstinaf Mahkemesi'nin iade kararını değerlendirdi: “Kabul edilemez”
Geleneksel Benon Dervişler İskele Yol Yarışı pazar günü yapılacak
Müteahhitler Birliği Başkanı Gürcafer: “Hukukun siyasallaştırılması Kıbrıs'taki diyalog sürecine zarar verir”
KTTO ve KTSO: “Sıfır km hafif ticari araçlarda Fiyat İstikrar Fonu sıfırlanmalı”
HAKSEN, Cumhurbaşkanı Erhürman’ı ziyaret etti: "Kamu Görevlileri Yasası bu haliyle onaylanmamalı"
