DT Kıbrıs Haber
Kıbrıs
DT Kıbrıs Haber
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Çavuş TMT Mücahitler Derneği'ni kabul etti: "Bu milli ruhu yaşatmak hepimizin sorumluluğu" Mehmetçik Üzüm Festivali, 4 Ağustos’ta başlıyor Arıklı: “Seçim ittifaklarının önü açılmalı” Tabipler Birliği’nden uyarı: “Aşırı sıcaklarda güneş altında çalışma yasaklanmalı” ABD'de bu yıl kızamık vakası sayısı 35 yılın en yüksek seviyesine çıktı Porto Riko açıklarına düşen uçağın enkazına 74 yıl sonra ulaşıldı Japonya'da ilk kez aşırı sıcaklar nedeniyle "kokushobi" uyarısı yapıldı Pakistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle 13 kişi hayatını kaybetti Esenköy Halk Plajı’nda sahil temizlik etkinliği yapıldı Bill Gates Vakfı yetkililerinin 2011-14 arasında yaklaşık 30 kez Epstein'le görüştüğü ortaya çıktı Mamdani'den federal hükümete Netanyahu çağrısı:"New York'a gelirse tutuklama emrini yerine getirin" Savaşan, GİAD heyetiyle görüştü AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman: "Kıbrıs'ta artık 2 devletli çözüm zamanıdır" KHK’dan Öğretmenlik Ön Giriş Sınavı’na giren adaylara duyuru Girne Antik Liman’daki eski Gümrük Binası sergi alanı olarak hizmete girdi LTB Başkanı Harmancı, Zahra Sokak esnafı ile bir araya geldi Bağımsızlık Yolu, Atina’da düzenlenen Uluslararası Savaş Karşıtı Konferansa katıldı Fransa, 15 yaş altı çocukların sosyal medya erişimini yasakladı Venezuela'daki depremlerde can kaybı 5 bin 346'ya yükseldi Trump'la görüşen Avn, Beyaz Saray'da konuştu:"Lübnan için barış zamanı geldi" Çavuş TMT Mücahitler Derneği'ni kabul etti: "Bu milli ruhu yaşatmak hepimizin sorumluluğu" Mehmetçik Üzüm Festivali, 4 Ağustos’ta başlıyor Arıklı: “Seçim ittifaklarının önü açılmalı” Tabipler Birliği’nden uyarı: “Aşırı sıcaklarda güneş altında çalışma yasaklanmalı” ABD'de bu yıl kızamık vakası sayısı 35 yılın en yüksek seviyesine çıktı Porto Riko açıklarına düşen uçağın enkazına 74 yıl sonra ulaşıldı Japonya'da ilk kez aşırı sıcaklar nedeniyle "kokushobi" uyarısı yapıldı Pakistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle 13 kişi hayatını kaybetti Esenköy Halk Plajı’nda sahil temizlik etkinliği yapıldı Bill Gates Vakfı yetkililerinin 2011-14 arasında yaklaşık 30 kez Epstein'le görüştüğü ortaya çıktı Mamdani'den federal hükümete Netanyahu çağrısı:"New York'a gelirse tutuklama emrini yerine getirin" Savaşan, GİAD heyetiyle görüştü AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman: "Kıbrıs'ta artık 2 devletli çözüm zamanıdır" KHK’dan Öğretmenlik Ön Giriş Sınavı’na giren adaylara duyuru Girne Antik Liman’daki eski Gümrük Binası sergi alanı olarak hizmete girdi LTB Başkanı Harmancı, Zahra Sokak esnafı ile bir araya geldi Bağımsızlık Yolu, Atina’da düzenlenen Uluslararası Savaş Karşıtı Konferansa katıldı Fransa, 15 yaş altı çocukların sosyal medya erişimini yasakladı Venezuela'daki depremlerde can kaybı 5 bin 346'ya yükseldi Trump'la görüşen Avn, Beyaz Saray'da konuştu:"Lübnan için barış zamanı geldi"
Dolar
Euro
Sterlin

Dışişleri Bakanlığı, beş GKRY vatandaşına ilişkin dava sürecine yönelik iddiaları eleştirdi: “Hukuki gerçeklerden yoksun, mesnetsiz”

Paylaş
Facebook X LinkedIn

Dışişleri Bakanlığı, beş GKRY vatandaşına ilişkin dava sürecine yönelik iddiaları eleştirdi: “Hukuki gerçeklerden yoksun, mesnetsiz”

 Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde beş GKRY vatandaşına ilişkin devam eden yargı sürecine dair Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamanın, hukuki gerçeklerle bağdaşmayan ve kamuoyunu yanıltma amacı güden iddialar içerdiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada,  “Açıklamada Anavatan Türkiye hakkında yer alan, tarihi ve hukuki gerçeklerden yoksun mesnetsiz iddiaları kesin bir dille reddettiğimizi belirtir, adadaki tek işgalin 1960 ortaklık devletinin Rumlar tarafından gasp edilmesi ve bir Rum devletine dönüştürülmesi olduğu gerçeğini hatırlatırız” denildi.

Söz konusu açıklamada öne sürülenin aksine, KKTC sınırları içinde tek yetkili mercinin KKTC makamları olduğu vurgulanan açıklamada, bahse konu davaların, KKTC Anayasası ile güvence altına alınan yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü prensipleri çerçevesinde yürütülüğü kaydedildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Demokratik bir hukuk devleti olan KKTC’de, gerek vatandaşların, gerekse sınırları içerisinde bulunan tüm yabancıların eşit muamele ve adil yargılanma hakkı Anayasal teminat altındadır.

GKRY’nin açıklamasında dile getirilen KKTC mahkemelerinde görülen davaların Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvuru yapan Rumları hedef aldığı yönündeki iddialar da tamamen asılsızdır. Bilindiği üzere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından etkin bir iç hukuk yolu olarak tanınan TMK’ya yönelik siyasi saiklerle engelleyici tutum ve söylemlerde bulunan ve bunu gizleme gereği bile görmeyen esasen GKRY’dir. Nitekim, TMK gibi etkin bir iç hukuk yolu mevcutken, GKRY’nin planlı ve organize bir şekilde bireysel davalar aracılığıyla hukuki konuları siyasi bir araç olarak kullanma çabası bunun en açık göstergesidir. Bu nedenle, bu konuda en son yorum yapabilecek taraf GKRY’dir.

Dolayısıyla, hukukun siyasete alet edilmesi konusunda sicili bozuk olan ve KKTC’ye akıl verme konumunda olmayan GKRY’yi ülkemizde devam etmekte olan bağımsız yargı süreçlerini etkilemeye yönelik bu tür yanıltıcı ve siyasi nitelikli beyhude girişimlerden vazgeçmeye davet ederiz.”

Benzer haberler

Kıbrıs
Çavuş TMT Mücahitler Derneği'ni kabul etti: "Bu milli ruhu yaşatmak hepimizin sorumluluğu" 2026-07-22 13:30:59 Mehmetçik Üzüm Festivali, 4 Ağustos’ta başlıyor 2026-07-22 13:30:27 Arıklı: “Seçim ittifaklarının önü açılmalı” 2026-07-22 13:15:37 Tabipler Birliği’nden uyarı: “Aşırı sıcaklarda güneş altında çalışma yasaklanmalı” 2026-07-22 13:15:20 Esenköy Halk Plajı’nda sahil temizlik etkinliği yapıldı 2026-07-22 12:45:22 Savaşan, GİAD heyetiyle görüştü 2026-07-22 11:15:21