DT Kıbrıs Haber
Kıbrıs
DT Kıbrıs Haber
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Erhürman: “Holguin’in şu anda yürüttüğü çalışma sadece GYÖ’lerle ilgili değil, işin esasına dair de bir çaba” Haspolat'ta çarşamba günü elektrik kesintisi yapılacak BM: Geçen yıl, 80'i Gazze'de olmak üzere, 136 BM personeli görevi başında hayatını kaybetti BM: Afganistan'da yaklaşık 21,9 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor “Eğitimden Üretime” belgeselinin gösterimi yapıldı Başbakan Üstel: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Fransa arasında imzalanan anlaşma son derece yanlış bir adım KKTC TÜRKPA Hukuk İşleri ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu toplantısında ABD'li Büyükelçi, İsrail'in Lübnan'dan çekileceğini ve esirlerin serbest kalacağını ileri sürdü CTP Lefkoşa İlçesi Ocak örgütleri piknikte bir araya geldi Polis haberleri… Çalıştığı iş yerinden para çalan şahıs Ercan Havalimanı’nda tutuklandı Mavi Fırça Sanat Evi, Çocuk Onkoloji Servisi’ne bağışta bulundu Bir haftada 14 yangın… Yaklaşık 4 Milyon TL’lik hasar oluştu Güzelyurt’ta kavga, sarhoşluk ve rahatsızlık 31 Ekim’e kadar ateş yakmak yasak Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya'dan AB üyeliği konusunda ortak hareket etme mesajı İran'da tüm uçuşlar ikinci bir duyuruya kadar iptal edildi Erhürman – Holguin görüşmesi tamamlandı DAÜ giriş ve burs sınavı yapıldı İsrail basını: Netanyahu, Trump'ın talebi üzerine İran'a saldırıları durdurdu Hava sıcaklığı iç kesimlerde 32-35 derece dolaylarında seyredecek Erhürman: “Holguin’in şu anda yürüttüğü çalışma sadece GYÖ’lerle ilgili değil, işin esasına dair de bir çaba” Haspolat'ta çarşamba günü elektrik kesintisi yapılacak BM: Geçen yıl, 80'i Gazze'de olmak üzere, 136 BM personeli görevi başında hayatını kaybetti BM: Afganistan'da yaklaşık 21,9 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor “Eğitimden Üretime” belgeselinin gösterimi yapıldı Başbakan Üstel: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Fransa arasında imzalanan anlaşma son derece yanlış bir adım KKTC TÜRKPA Hukuk İşleri ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu toplantısında ABD'li Büyükelçi, İsrail'in Lübnan'dan çekileceğini ve esirlerin serbest kalacağını ileri sürdü CTP Lefkoşa İlçesi Ocak örgütleri piknikte bir araya geldi Polis haberleri… Çalıştığı iş yerinden para çalan şahıs Ercan Havalimanı’nda tutuklandı Mavi Fırça Sanat Evi, Çocuk Onkoloji Servisi’ne bağışta bulundu Bir haftada 14 yangın… Yaklaşık 4 Milyon TL’lik hasar oluştu Güzelyurt’ta kavga, sarhoşluk ve rahatsızlık 31 Ekim’e kadar ateş yakmak yasak Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya'dan AB üyeliği konusunda ortak hareket etme mesajı İran'da tüm uçuşlar ikinci bir duyuruya kadar iptal edildi Erhürman – Holguin görüşmesi tamamlandı DAÜ giriş ve burs sınavı yapıldı İsrail basını: Netanyahu, Trump'ın talebi üzerine İran'a saldırıları durdurdu Hava sıcaklığı iç kesimlerde 32-35 derece dolaylarında seyredecek
Dolar
Euro
Sterlin

Bakü’de düzenlenen panelde Türk dünyasının KKTC’ye desteği ele alındı

Paylaş
Facebook X LinkedIn
Bakü’de düzenlenen panelde Türk dünyasının KKTC’ye desteği ele alındı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 3 Mayıs Türkçülük Günü dolayısıyla düzenlenen panelde Türk dünyasının geleceği ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) desteklenmesi konuşuldu

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca Haydar Aliyev Merkezi’nde düzenlenen “Dilde, Fikirde, İşte Birlik: Türk Dünyasının Geleceği” başlıklı panel kapsamında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel’in moderatörlüğünde oturum yapıldı.

Oturumda, Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Akif Aşırlı, Türk Akademisi Başkan Yardımcısı Ashat Kessikbayev, Kırgızistan Cumhuriyeti Cogorku Keneş Milletvekili Dastanbek Cumabekov, Özbekistan Kalkınma Stratejisi Merkezi Dış Politika ve Güvenlik Alanındaki Reformların İzlenmesi ve Analizi Dairesi Başkanı Farruh Hakimov, KKTC Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Gökhan Güler ve Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) Macaristan Temsilciliği İcra Direktörü Balazs Hendrich konuşma yaptı.

İsmail Gaspıralı’nın ortaya koyduğu “dilde, fikirde, işte birlik” şiarının boş bir slogan olmadığını belirten Prof. Dr. Kasapoğlu, “Bu şiarın içi doludur. Bu büyük bir formüldür. Bu formülü çözmek lazımdır.” dedi.

Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Aşırlı, Türk dünyasının birliğini istemeyen bazı güçlerin bu konuda çalıştıklarını ve TDT’nin tüm baskılara rağmen önemli bir kuruluş haline geldiğini ve KKTC’nin de bu teşkilata gözlemci üye olduğunu belirterek, “KKTC’nin TDT’ye asil üye olacağına inanıyoruz. Bizim TDT’den beklentilerimiz çok.” şeklinde konuştu.

Farklı milletlerden oluşan Avrupa ülkelerinin sağlam bir birlik oluşturduğunu kaydeden Cumabekov, kardeş olan Türk devletlerinin en az Avrupa Birliği (AB) gibi güçlü bir birliktelik kurması gerektiğini vurguladı.

Cumabekov, “Türk dünyasında 300 milyon insan yaşıyor. Dilimiz, dinimiz aynı. Biz kardeşiz. Fakat sesimiz onlar gibi çıkmıyor. Türk dünyasında her zenginlik var. Fakat Türk dünyasının sesi dünyada çok çıkmıyor. Biz beraber olursak Türk dünyasının geleceği de iyi olur. Birbirimizin sıkıntısını kendi sıkıntımız gibi görürsek o zaman Türk dünyasının gerçek birliği mümkün olur.” ifadelerini kullandı.

Türk Akademisi Başkan Yardımcısı Kessikbayev ise konuşmasında TDT kapsamında ortak alfabe konusunda yapılan çalışmaları ve elde edilen sonuçları anlattı.

Kessikbayev, TDT üyesi ülkelerin uzmanlarının ortak alfabe hususunda mutabakat sağladığını hatırlatarak, “Ortak alfabe ile dilde birlik şiarının ilk adımı atılmış oldu. Bir sonraki aşama ortak tarih yazımıdır.” diye kaydetti.

Özbekistan Kalkınma Stratejisi Merkezi Dış Politika ve Güvenlik Alanındaki Reformların İzlenmesi ve Analizi Dairesi Başkanı Hakimov, Türk devletleriyle dostluk ve kardeşlik ilişkilerini geliştirmeyi sürdürmek istediklerini kaydetti.

Hakimov, Özbekistan’ın TDT’nin daha da güçlenmesi için katkı sağladığını belirterek, üye ülkelerin aralarındaki ilişkileri derinleştirmesi gerektiğini belirtti.

TDT Macaristan Temsilciliği İcra Direktörü Hendrich ise TDT’nin uluslararası alanda daha etkin olmasını istediklerini kaydetti.

Hendrich, “Macaristan olarak Türk dünyası ile Avrupa arasında köprü rolü oynayabiliriz.” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Gökhan Güler, KKTC’ye verdiği destek için Azerbaycan’a ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teşekkür etti.

Güler, Azerbaycan’ın 2. Karabağ Savaşı’nda elde ettiği zaferin Türk dünyasında sergilenen birlik ve beraberliğin sembolü haline geldiğini söyleyerek, “En büyük gücümüz Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışmasıdır. Bir araya geldiğimizde, dayanışmamızı gösterdiğimizde, neleri başarabileceğimizin en son örneği işte Karabağ zaferidir. Kıbrıs Türk halkı, Türk dünyasından, Karabağ zaferinde gösterilen destek ve dayanışmanın benzerini KKTC için göstermelerini istiyor.” diye konuştu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB ile TDT üye ve gözlemci üyelerinden Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın imzaladıkları “stratejik ortaklık” belgesine veto tehdidiyle baskı ve şantajla Birleşmiş Milletlerin (BM) 541 ve 550 sayılı kararlarına bağlılıklarını belirten tek satırlık bir ekleme yapılmasını sağladığını hatırlatan Güler, “Bunun Kıbrıs Türk halkını fazlasıyla üzdüğü açıktır. Ancak Kıbrıs Türk halkı, Türk devletlerine ve halklarına duyduğu güven ve kardeşlik hukuku hiç azalmamıştır. Geleceği hep birlikte ve azimle inşa edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Güler, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev’in “KKTC’de temsilcilik açabiliriz” şeklinde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatarak, Kırgızistan’a teşekkür etti.

(AA/MK/FEZ)   Fotoğraflı

 

 

Benzer haberler

Kıbrıs
Erhürman: “Holguin’in şu anda yürüttüğü çalışma sadece GYÖ’lerle ilgili değil, işin esasına dair de bir çaba” 2026-06-08 22:30:26 Haspolat'ta çarşamba günü elektrik kesintisi yapılacak 2026-06-08 20:15:21 “Eğitimden Üretime” belgeselinin gösterimi yapıldı 2026-06-08 19:45:50 Başbakan Üstel: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Fransa arasında imzalanan anlaşma son derece yanlış bir adım 2026-06-08 19:45:34 KKTC TÜRKPA Hukuk İşleri ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu toplantısında 2026-06-08 19:45:26 CTP Lefkoşa İlçesi Ocak örgütleri piknikte bir araya geldi 2026-06-08 18:46:50