Guterres’ten “Suriye” çağrısı: Sınır ötesi yardım operasyonları 1 yıl daha uzatılmalı – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
Dünya

Guterres’ten “Suriye” çağrısı: Sınır ötesi yardım operasyonları 1 yıl daha uzatılmalı




Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin Orta Doğu konulu toplantısında konuştu.

Guterres, Suriye’deki sivillerin, temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğini söyledi.

“Türkiye ve bölgedeki gruplarla diyalog halindeyiz”

Suriyelilerin yüzde 70’ten fazlasının had safhada insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydeden Guterres, daha fazla insani yardımın ulaşabilmesi için sınır ötesi operasyonların önemini vurguladı.

“Türkiye ve bölgedeki gruplarla diyalog halindeyiz” diyen Genel Sekreter, konsey üyelerine, ülkedeki kötü durumu hafifletmek için 10 Temmuz’da sona erecek sınır ötesi yardım operasyonlarının bir yıl daha uzatılması çağrısı yaptı.

Sinirlioğlu’ndan “Cilvegözü” çağrısı

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da aynı toplantıda Cilvegözü Sınır Kapısı’nın açık tutulması çağrısı yaptı.

Sinirlioğlu, “Dünya bizi izliyor. Konsey üyelerini doğru olanı yapmaya ve bu mekanizmayı en az 12 ay daha muhafaza etmeye davet ediyorum” dedi.

Suriye’nin kuzeybatısındaki yaklaşık 5 milyon kişiye uluslararası insanı yardım malzemeleri Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan ulaşıyor. Sınır Kapısı, Rusya’nın engellemesi durumunda, kapanma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.