Girne’de ‘Yelkenli Selamlama Töreni’ gerçekleştirildi – DT Kıbrıs Haber | Kıbrıs Haber
KıbrısKKTC

Girne’de ‘Yelkenli Selamlama Töreni’ gerçekleştirildi




 

 

Kıbrıs Adası’nın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethinin 450. yıl dönümünün,  Antalya Büyükşehir Belediyesi, Finike, Bodrum, Demre, Kumluca, Kaş, Kemer, Elmalı ve Hatay belediyelerinin desteğiyle, Antalya’nın Elmalı ve Finike ilçelerinde düzenlenen törenlerle kutlanmasının ardından, bugün Girne’de de bir Yelkenli Selamlama Töreni gerçekleştirildi.

Kıbrıs Adası’nın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethinin 450. yıl dönümü dolayısıyla, Kıbrıs  450. Yıl  Kutlama Platformu, Kabotaj Bayramı’na da denk gelen bugün, Yelkenli Selamlama   Töreni düzenledi..

Akdeniz  deniz ulaştırma yolları ve zengin hidrokarbon  yataklarının  merkezindeki kritik konumu  nedeniyle,  Türkiye  ve  Mavi Vatan  doktrininin  en önemli parçasını oluşturan  Kıbrıs’taki  ulusal hak ve menfaatlerden , taviz verilmeyeceği  dünyaya  güçlü bir şekilde anlatmak amacıyla  kurulan, Türkiye ve KKTC’de faaliyet gösteren ,  “ Kıbrıs’ın 450’inci Yıl Kutlama  Platformu”nun , düzenlediği etkinlik, Girne Kordonboyunda  yer aldı.

Platformun , KKTC’deki  temsiliyetini  üstlenen  Kıbrıs Türk Mavi Vatan Derneği ile  İŞAD organizasyonunda gerçekleşen etkinlikte,  Antalya –Finike’den dün  yola çıkan  yelkenliler , akşam saatlerinde Girne Kordonboyu açıklarına ulaştı.

Yelkenli Selamlama törenine, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve Girne Kaymakamı Sinan Güneş de katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende, katılımcılar ellerindeki KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti Bayraklarını sallayarak, yelkenlileri selamlarken , yelkenliler de siren çalarak  vatandaşları selamladı. 

Törende konuşan , Kıbrıs 450. Yıl Kutlama Platformu organizasyon komitesi  KKTC Temsilcisi  Cihangir Özyer,Türklerin Kıbrıs’a 1974’te değil, 70 bin şehit vererek 1571’de geldiğini anımsattı.

KKTC’nin bir ada ülkesi olmasına rağmen ,denizlerinin neredeyse hiç kullanılmadığını , oysa deniz ekonomisiyle , ülke ekonomisinin iki katına çıkarılabileceğini , ülke geleceği için mavi vatan ve ekonomisinin büyük önem taşıdığını  vurgulayan  Özyer, etkinliğin  amacının, gençlere çocuklara  tarih  ve Mavi Vatan bilinci vermek , gençleri denizciliğe özendirmek  ve toplumsal bir farkındalık yaratmak olduğunu kaydetti.

İŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Enver Mamülcü,de, ülkede Mavi Vatan bilincinin gelişmesinin önemine vurgu yaparak, denizlerin  ülke ekonomisini kalkındıracak birçok değere sahip olduğu konusunda  bir farkındalığın istenilen düzeyde  olmadığına dikkat çekti..

Mavi Vatan Derneği’nin bu bilincin oluşması için çalıştığını dile getirerek, Kıbrıs Türk İş İnsanları  Derneği olarak  bu faaliyetlere destek verdiklerini  belirten Mamülcü, bir ada ülkesi olan KKTC’de , denizcilik bakanlığı olmamasını da eleştirdi.. 

Mavi Vatan’ın barındırdığı zenginliklerin , ekonomik değerlerin , ülke insanına öğretilmesi gerektiğine işaret eden Mamülcü,konuşmasında Anavatan ve Yavruvatan’ın ayrılmaz bir bütün olduğuna da dikkat çekti.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de,etkinliğin,  Osmanlı’nın Kıbrıs’ı  fethiyle   Kabotaj Bayramı’nın  denk gelmesinin ayrı bir anlam yarattığını belirterek, Türkiye’den gelen yelkenlileirn Girne  kıyılarında yarattığı manzaranın  gurur ve sevinç verici olduğunu söyledi.

 Türkiye denizciliğinin,  dünya denizciliğinde önemli bir rol oynadığını ifade eden Güngördü, ülkede  denizcilik ekonomisi , deniz ulaşımı , deniz turizminin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Dünya ticaretinin yüzde 90’ının deniz yoluyla yapıldığını , özellikle ada ülkelerinde deniz ualşımının da büyük önem taşıdığını  kaydeden Güngördü, etkinliğin düzenlenmesine katkı k oyan herkesi kutladı.

Tören,  kardeşlik ve özgülüğü temsilen , gökyüzüne balonlar ve denize çelenklerin bırakılmasıyla sone erdi.